keskiviikkona, huhtikuuta 07, 2010

Kantelu

Kantelu tasa-arvovaltuutetulle
Olen kannellut tasa-arvovaltuutetulle Tampereen ammattikorkeakoulun aikuisopiskelijavalinnasta. Alla kantelun teksti. Mielenkiinnolla jään odottamaan kantelun tuloksia.

Kantelen Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) aikuisopiskelijavalinnasta, jota pidän miehiä syrjivänä. TAMK laskee työkokemukseksi äitiysloman, mutta ei suoritettua varusmies- tai siviilipalvelusta eikä isyyslomaa.

Laki kieltää sukupuoleen kohdistuvan syrjinnän. Varusmies- tai siviilipalvelus on lailla yksin miehille määrätty velvoite, jota ei kuitenkaan virallisesti pidetä syrjivänä. Tosiasiassa asevelvollisuuden suorittaminen on pienipalkkaista työtä, johon velvoitetaan rangaistuksen uhalla. Sen sijaan äitiys on täysin vapaaehtoista. Naisen päätettävissä on raskauden ehkäisy, ja jo alkaneen raskauden voi laillisesti keskeyttää, joten nainen ei joudu äitiyteen vastoin tahtoaan. Hakumenettelyssä ei myöskään mainita isyyslomasta mitään, joten isyyslomasta ei anneta vastaavaa etua kuin äitiyslomasta. TAMK:n hakumenettely antaa pisteitä vapaaehtoisesta äitiydestä mutta ei isyydestä eikä pakollisesta asevelvollisuudesta. Yksittäisen naisen äitiys ei hyödytä miehiä yleisesti. Sen sijaan etenkin varusmiespalveluksen suorittaminen hyödyttää naisia miesten muodostaman turvallisuusreservin muodossa. Tämän vuoksi TAMK:n hakumenettelyä on pidettävä kohtuuttomana ja miehiä syrjivänä.

Suomen naisista tuli iso ongelma

Hyvää seksiä? –Ei kiitos.

HS (6.4): Vähemmän raskasta äitiyttä ja enemmän hyvää isyyttä
Hilla Rudanko

Tilastotutkija Pauli Sumanen kirjoitti (HS Debatti 3. 4.) otsikolla "Hyvinvointimme nojaa miesten uutteruuteen". Hän halusi korjata muun muassa Raija Julkusen Työelämän tasa-arvopolitiikka -raportin vahvistamaa käsitystä siitä, että naistyöntekijän palkka on vain 80 prosenttia miehen ansiosta.

Sumanen kirjoitti, että uutteramman työnteon vuoksi miehet maksavat 58 prosenttia Suomen tuloveroista sekä maksavat 55 prosenttia eläkkeistä. Naiset siis nauttivat miesten työnteon hedelmistä. Tämän vuoksi tasa-arvoa tulisi Sumasen mukaan edistää korottamalla naisten eläkevakuutusmaksuja, nostaa miesten palkkatasoa ja laskea miesten veroprosenttia sekä maksaa palkkaa asepalveluksesta.

Sumasen kirjoitus on poleeminen ja kärjistää tahallaan sukupuolten välistä erottelua. Hän on päättänyt tasapainottaa tasa-arvokeskustelua "maskulinistisella" taistelukirjoituksella.

En yhdy Sumasen mielipiteisiin. Hän perustelee miesten absoluuttisen uutterammuuden nojaten työministeriön tutkimuksen väitteeseen, että mies tekee viikossa yhteenlaskettua ansio- ja kotityötä kahdeksan tuntia enemmän kuin kumppaninsa.

Kysymyksen aiheita on monia. Mikä lasketaan kotityöksi? Tuskin harrastamista lasten kanssa, vapaaehtoistyötä tai sukulaisista huolehtimista. Mitä Sumanen kuvittelee naisten tekevän sillä ajalla, kun eivät työskentele eivätkä tee kotitöitä? Lepäilevän laakereillaan?

Näin tuskin on. Perheen sisäinen dynamiikka ja tasa-arvo pitävät huolen siitä, että perheen sisällä molemmat vanhemmat saavat yhtä paljon omaa vapaa-aikaa. Nainen on usein se, jonka on ikävä kyllä helpompi irtautua palkkatöistä aiemmin muihin velvollisuuksiin, sillä perheellistymisen vaatima äitiysloma estää uraputken nousujohteen.

Varmasti Sumasenkin tunnustama tosiasia on, että naiset eivät edelleenkään pääse työelämässä vaativimpiin johtotehtäviin. Syy ei ole miesten ahkeruus, vaan naisten tuntema painava vastuu perheestä ja työnantajan pelko siitä, että nainen asettaa kiperässä tilanteessa perheensä työn edelle.

Yhteiskunnan haaste mieselättäjäyhteiskunnasta vapautumiseksi ei ole siis sukupuolten kahtiajako ja rahavirtojen ohjaaminen miehille, vaan miesten aseman ja vastuun kohentaminen perhe-elämässä.

Isyysloma on upea mahdollisuus – siitä pitäisi tehdä pakollinen. Lisäksi naisten tulisi unohtaa huolensa "huonosta äitiydestä", jolla kotiäitiyden puolustajat pelottelevat.

Työtänsä arvostava ja siinä viihtyvä äiti on moninkertaisesti parempi kuin vastuun kotiin ajama, uraansa pettynyt nainen. Vähemmän raskasta äitiyttä ja lisää hyvää isyyttä, kiitos!

HS: Mies menestyy naisen ansiosta
Anna-Liisa Mikkelä

Sunnuntaidebatti "Hyvinvointimme nojaa miesten uutteruuteen" (HS 3. 4.) vei jalat altani. Kuinka on mahdollista, että emeritustilastotutkija Pauli Sumasen mielipiteet saavat palstatilaa?

Suomalaiset miehet ansaitsevat toki enemmän kuin me suomalaiset naiset. Mutta millaiset miehet? Heillä on vaimo taustalla. Menestynyt mies on aina naimisissa.

Jos suomalaisten naisten ansiotyöhön osallistumista vertaa muiden maiden naisten panokseen, he selviävät kilvassa kiitettävästi. Lisäksi naisemme tekevät enemmän kotitöitä ja osallistuvat enemmän lasten kasvattamiseen kuin miehet. Harvat naispuoliset uraohjuksemme ovat yleensä lapsettomia ja usein sinkkuja.

Olen tehnyt tuhansia tunteja palkatonta vapaaehtoistyötä ansiotyöni ohessa, muun muassa sisarusteni kanssa äitimme omaishoitajana. Lisäksi olen kasvattanut ypöyksin yksinhuoltajana kolme lastani 1-, 2- ja 5-vuotiaista lähtien.

Maisteriksi valmistuin muutama vuosi avioeroni jälkeen. Mieheni opiskellessa lääkäriksi olin koko ajan ansiotyössä. Työurani toimittajana kesti yli 40 vuotta.

Lisäksi potkaisin vuosisadan vaihteessa alkuun Arabianrannassa komeilevan Loppukiri-talon, jonka mallin hain Tukholmasta. Kun kävin vuonna 2001 kertomasta hankkeesta monessa mukana olleelle tuottajalle, hän, vaikka onkin mies, antoi minulle tunnustusta: "Jos joku konsultti olisi tehnyt tuon minkä sinä, lasku olisi miljoonia markkoja."

En jaksa uskoa, että sen kummemmin uusien veronmaksajien kasvattaminen kuin vapaaehtoistyönikään olisivat vaikuttamatta hyvinvointivaltiomme selviytymiseen. Rahat vain kilisevät väärään laariin.

En usko, että yksikään mies olisi selvinnyt siitä työmäärästä, jonka minä tein. Siksi olisi jo aika saada työajan seuranta- ja palkanlaskentajärjestelmien suunnitteluun ihmisiä, jotka tuntevat suomalaisten arkea paremmin kuin Pauli Sumanen.

Toivon dosentti Raija Julkuselle ja kumppaneille voimia taistella tätä tunkkaista taantumuksellisuutta vastaan.

Miehet painavat töitä niska limassa – naiset eivät

9 kommenttia:

Hannele på Hisingen kirjoitti...

Miehet painavat toitä 8 tuntia, sitten alkaa vapaa-aika. Naiset jatkavet rehkimistä vielä toiset 8 tuntia kodissa..

Miss Midnight kirjoitti...

Hannele, kuka pakottaa? Ei kukaan. Minä painan omasta halustani välillä 12-tuntistakin päivää ja sitten alkaa vapaa-aika.
Jos päätän vapaa-ajalla esim. siivota tai laittaa ruokaa, niin sittenpähän päätän, ja sekin on oma valinta. Miksi työnantajani pitäisi maksaa minulle ekstraa siitä, mitä teen omalla ajallani?

"Samasta työstä sama palkka." Kas kummaa, että mantra ei enää pidäkään paikkansa sitten, kun se toteutuu. Sitten pitää jo alkaa saada lisäpalkkaa siitä, että tekee töitä jossain muualla...

Jape kirjoitti...

Anna-Liisa Mikkelä: "Kuinka on mahdollista, että emeritustilastotutkija Pauli Sumasen mielipiteet saavat palstatilaa?"

Se on mahdollista siksi, että Suomessa on sanan- ja mielipiteenmuodostamisen vapaus. Kun sen vielä tekee perustellen ja faktoihin tukeutuen, kuten Pauli Sumanen tekee, niin pitää vain kysyä, että miten Mikkelän kaltaiset feministi jaksvat janktat vanhankantaisilla epätasa-arvoisilla ajatuksillaan vastaan?

On mielnkiintoista nähdä, kuinka nämä feministit aina haluavat rajoittaa muiden mielipiteen muodostusta ja ilmaisua, kun omat
mielipiteensä ovat "En usko, että yksikään mies olisi selvinnyt siitä työmäärästä, jonka minä tein." -tyyppistä omakehua. Se ei ole yllättävää kuitenkaan, että Mikkelä ei ymmärrä edes hävetä.

Jape kirjoitti...

Hannele: "Naiset jatkavet rehkimistä vielä toiset 8 tuntia kodissa.."

Heh heh - vai niin. Tuohan vain kielii naisten huonosta organisointi kyvystä. Onneksi kaikki naiset ei ole kuitenkaan kaltaisiasi, Hannele ;)

Lisäksi kannattaa huomata, että kotona "rehkiminen" on ihan oma vapaaehtoinen valinta.

mies.asia kirjoitti...

YLE Areena: Eurooppalaisia puheenvuoroja: Naiset jotka vihaavat miehiä

Sevillalaisen kirurgin miesasiapuheenvuoro arvostelee kovin sanoin kotimaansa feministiliikettä. Diego de los Santos näkee feminismin muuttuneen omia etuja ajavaksi valtarakenteeksi. Tuore kirja on ennen muuta kriittinen kannanotto Espanjassa säädettyyn lakiin, joka määrää parisuhdeväkivallasta miehille tuntuvasti kovempia rangaistuksia kuin naisille. De los Santosin näkemyksiä esittelee Jyrki Palo ja näytteet lukee Pekka Kyrö.

mies.asia kirjoitti...

"Naiset jatkavet rehkimistä vielä toiset 8 tuntia kodissa.."

Miesten kokonaistyöaika on 14 prosenttia suurempi kuin naisten.

“Kokonaistyöaika, johon sisältyy sekä ansiotyö että kotityö, ei eroa miesten ja naisten välillä. Kokonaistyöajan sisältö kuitenkin vaihtelee niin, että naiset tekevät palkatonta kotityötä noin kymmenen tuntia enemmän viikossa kuin miehet. – – Miesten osalta ongelmana on ansiontyön taakka, kun työviikko pitenee iän myötä aina 55-vuotiaaksi asti.” (Tilastoja.)

mies.asia kirjoitti...

Mielipidekirjoittaja, toimittaja ja eläkeläisaktivisti Anna-Liisa Mikkelällä on blogi.

Uhrikortti pelataan jo heti blogin esittelyssä:

"Olen niitä paljon parjattuja ja syyllistettyjä mummuja, jotka emme ole osanneet kuolla ensimmäisenä eläkepäivänämme. - - Erosin lasten ollessa 1-, 2- ja 5-vuotiaita. Syy avioeroon: miehen pitäminen tuli kalliiksi."

Anonyymi kirjoitti...

Jos nainen on kaikkien menestyvien miesten takana, mitä tästä voidaan päätellä? Että naisilla on JULMETUSTI VALTAA.

Tätä valtaa olisi kiireen vilkkaa pienennettävä, ja miesten valtaa suurennettava.

Jos taas tuo on valhe, niin mitä siitä on pääteltävä? Että naiset voivat valehdella silmät ja suut täyteen ilman, että yhteiskunta rankaisee heitä siitä mitenkään.. eli naisilla on jälleen valtaa, jota heillä ei pitäisi olla!

- Vortac

MikkoAP kirjoitti...

"Olen niitä paljon parjattuja ja syyllistettyjä mummuja, jotka emme ole osanneet kuolla ensimmäisenä eläkepäivänämme. - - Erosin lasten ollessa 1-, 2- ja 5-vuotiaita. Syy avioeroon: miehen pitäminen tuli kalliiksi."

Jaa, mikähän oli miehen ammatti? Kumpi sai erossa talon/asunnon ja kumpi oli siitä suuremman osuuden maksanut? Kumpi sai huoltajuuden ja elatusmaksut.

Todennäköisesti, kuten erotilanteissa useimmiten, tuo "mies tuli kalliiksi" tarkoittaa vain, että oli kivaa ottaa ero miehestä, koska valde pakottaa miehen tarjoamaan naiselle omalla kustannuksellaan saman elintason kuin ennen eroa.