perjantaina, lokakuuta 19, 2007

Koskaan ei äidin syy

Isät luovat uraa ja äitien palkka hiipuu.
Isien pakoilu lastenhoidosta heikentää äitien palkkaa. Tutkijoiden mielestä palkkaeroa on vaikea kaventaa, elleivät isät osallistu nykyistä enemmän lastenhoitoon.

Lasten vaikutusta naisten palkkoihin ovat selvitelleet Palkansaajien tutkimuslaitoksen projektitutkija Jenni Kelokumpu ja Elinkeinoelämän Tutkimuslaitoksen tutkija Sami Napari.

-Suomessa lapsilla on merkittävä negatiivinen vaikutus naisten palkkoihin, he toteavat Palkansaajien tutkimuslaitoksen Talous & Yhteiskunta -lehdessä.

Heidän mielestään sukupuolten välistä palkkaeroa on vaikea kaventaa ilman, että isät ottavat aiempaa suuremman vastuun lastenhoidosta.

Tutkijat ovat tarkastelleet sukupuolten palkkaerojen kehitystä vuosina 1995–2002. Naiset ovat saaneet yleensä 65–85 prosenttia miesten palkoista.

Tänä aikana alle 26-vuotiaiden äitien ja isien palkkaero on ollut yksityisellä puolella suunnilleen sama kuin alle 26-vuotiaiden lapsettomien naisten ja miesten palkkaero.

Sen sijaan 26–40-vuotiaiden äitien ja isien palkkaero on iso verrattuna samanikäisten lapsettomien naisten ja miesten palkkaeroon.

Äitien palkka on tässä ikäryhmässä ollut suunnilleen 70 prosenttia isien palkasta. Sen sijaan lapsettomien naisten palkka on ollut 80–90 prosenttia lapsettomien miesten palkasta.

Yli 40-vuotiaiden sarjassa palkkaero on kaventunut melkoisesti.

Tutkijoiden mukaan äitien palkkaus on heikentynyt vuosien 1995 ja 2002 välillä suhteessa kaikissa ikäryhmissä verrattuna lapsettomien naisten palkkaan.

Tutkijat selittävät äitien heikkoa palkkaa sillä, että lastenhoito vähentää työkokemusta.

Lisäksi heidän mielestään äitien työtaidot voivat ruostua pitkien työkatkosten takia.

He epäilevät myös, että naiset saattavat välttää urakatkosten takia tehtäviä, jotka vaativat paljon koulutusta.

Yksi selitys on, että naiset saattavat itse valita matalapalkkaisia työpaikkoja, joissa perheen ja työn yhteensovittaminen onnistuu parhaiten.
Reluctant breadwinners: Men want more time with the family.
These days men are happy sharing the responsibility - and housework - with their wives or partners, a survey has found.

There's only one problem. The women are dreaming of a man who earns enough money so they can stay at home.

The findings suggest men are willing and able to accept the feminist view of family life - spending less time at work and more at home with the children.

Women, it seems, are the only ones who aren't so keen. And they are not shy about letting their husbands know their views.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kompromissi on täysi ja absoluuttinen mahdottomuus feministeille. Heidän on pakko saada samaa palkkaa kuin miehet vaikka tekisivät matalapalkkaisempaa työtä ja vähempiä tunteja, ja ilman että heidän tarvitsee luopua lasten kasvattamisesta ja kodin hoitamisesta (jotka oletettavasti kasvattavat heidän statustaan).

Kaikki muut ovat jo sisäistäneet sen tosiasian että vuorokaudessa on 24 tuntia ja viikossa 7 vuorokautta, mutta feministit eivät voi olla patriarkaalisen aika-avaruusjatkumon piilevien sortorakenteiden orjia, joiden takia ihmiset joutuvat tekemään kompromisseja ja valintoja ajankäyttönsä suhteen. Ei kai se nyt niin voi olla että perheen pyörittäminen vie aikaa pois uraputkelta, ja päinvastoin? Ei saatana! Vittu! Kaikki miehet ovat sikoja!

Luin tänään erään toisen jutun jossa maalailtiin vähän samanlaisia visioita.

Anonyymi kirjoitti...

Perheessä jaetaan yleensä tulot ja menot. Käytännössä tämä jako tarkoittaa sitä, että kovempituloinen mies antaa tulonsiirtoa vaimolle, mutta tämä "palkkatasaus" ei näy missään tilastoissa.

Anonyymi kirjoitti...

Nyt saattaa mennä noilla syy-seuraussuhteet sekaisin. Eikös enemmän lapsista hoitava (useammin nainen) valita sen mukaan kumpi tienaaa vähemmän työssään? Sehän on useimmissa tapauksissa järkevää, kun perhe saa enemmän tuloja.

Anonyymi kirjoitti...

http://www.dailymail.co.uk/pages/live/articles/news/news.html?in_article_id=488382&in_page_id=1770

Anonyymi kirjoitti...

Miehen ei kannata jäädä kotiin vaikka vaimo vaatisi. Käytännössä naiset eivät arvosta koti-isiä, vaan se on varmempi keino hankkia kengänkuva perseelle kuin palkkatyössä oleminen ja lasten jättäminen enemmän naisen harteille.

sdasfafasd kirjoitti...

Naisekonomisti miettii vaimoja ja prostituoituja


Prostituution teoriaa käsitellessä artikkelissaan Edlund kohautti yhdessä toisen kirjoittajan, Evelyn Kornin kanssa. He kun tarkastelivat tutkimuksessaan vaimoja ja huoria keskenään vaihtokelpoisina taloudellisina hyödykkeinä, joilla on yksi keskeinen talousteoreettinenkin ero - reproduktio: vaimot tuottavat lapsia, prostituoidut eivät.

...

Edlund ja Kornin osoittivat muun muassa, että vaimot ovat hyödykkeitä, joiden kysyntä kasvaa talouden kasvaessa. Tämä selittää puolestaan prostituution suhteellista vähäisyyttä vauraimmissa talouksissa.

Tutkimuksessaan Sex and the city Edlund tarkasteli kuinka kaikkialla teollistuneessa maailmassa nuoria naisia on urbaaneilla alueilla enemmän kuin nuoria miehiä. Hänen tutkimuksensa mukaan sukupuolijakauma on yhteydessä miesten korkeampiin tuloihin.

Edlund väitti, että urbaanit alueet tarjoavat työmarkkinoita ammattitaitoiselle työvoimalle. Olettaen, että miesten joukossa on enemmän ammattitaitoista väkeä kuin naisten keskuudessa, niin tämä yksistään johtaisi nuorten miesten lukumäärän kasvuun.

Nuoria naisia on kuitenkin nuoria miehiä enemmän teollistuneilla kaupunkialueilla siksi, että hyvätuloisten miesten läsnäolo houkuttaa alueelle myös ammattitaidottomia naisia avioliiton toivossa. Näin naisten miehiä suurempi osuus johtuu Edlundin mukaan työmarkkinoiden ja avioliittomarkkinoiden yhteisvaikutuksesta.

Anonyymi kirjoitti...

Minua kiinnostaisi kuulla, miten lesbo perheissä työnjako toimii? Onko kaikki perheessä tasan? vai käykö toinen töissä ja toinen esim on kotiäitinä. Ketä silloin syytetään? kun on vain naisia yhtälössä.
Sehän olisi sääli jos naisten välillä olisi samt rakennelmat, eikä oltaisiinka lesbo-utooppisessa paratiisissa

Henry Laasanen kirjoitti...

"lesbo perheissä työnjako toimii?"

Vähemmän ansaitseva tekee enemmän kotitöitä. Tutkimuksesta on ollut joskus puhetta tässäkin blogissa.

Anonyymi kirjoitti...

tiesittekö, että vaihtoehtoja kotiäidin/-isän uralle on: tietyissä ammateissa töitä voi tehdä kotoa käsin lasten pyöriessä jaloissa. kotivanhemmuuden voi myös katkaista mahdollisimman lyhyeen aikaisella lasten tarhaan siirtämisellä (itse siirryin tarhantätien hoitoon 11 kuukauden kypsässä iässä). joillakin on avuliaita vanhempia, joille lapset voi kärrätä päiviksi. perhepäivähoitajat voivat ottaa pieniin lapsiryhmiin varmaan hyvinkin nuoria lapsia (esim alle ½-vuotiaita). imettää ei ole pakko ja jos maidontuotanto häiritsee työntekoa voi välillä käydä rintapumpulla helpottamassa painetta esim työpaikan wc:ssä.

eli järkeistämällä toimintaansa voi kotivanhemmuuden supistaa helposti alle vuoden mittaiseksi/lapsi. niin lyyt aika ei varmaan tuhoa kenenkään uraa tai elämää. lapsia ei tietenkään kannata hankkia montaa, jottei yhteenlaskettu aika kasva liikaa. samaan aikaan kun ei voi syödä ja säästää kakkua.