torstaina, elokuuta 09, 2007

Lasten surmat ja naistutkimus

Isän umpikuja.
Perhe oli joutunut lastensuojelun asiakkaaksi jo useita vuosia sitten äidin väkivaltaisuuden vuoksi. Lapset olivat kertoneet isälle pelkäävänsä arvaamatonta äitiään ja haluavansa asua isänsä luona Oulussa.

Kaksostytöt olivat kertoneet peloistaan myös turvakodin psykologille ja päiväkodin hoitajille.

Taiwanilaistaustainen äiti väitti itse huoltajuusriitoja koskeneessa oikeudenkäynnissä pystyvänsä huolehtimaan isää paremmin lasten turvallisuudesta ja tasapainoisesta kasvamisesta.
Lapsen surmaa yleensä äiti. Henkirikoksen teki useimmin oma äiti 41 % tai isä 26 %.

Alustavia tuloksia naistutkijan väitöskirjasta:
Tutkimus käsittelee sitä, miten Suomessa jäsennetään se tosiasia, että jotkut miehet ovat isiä ja samalla väkivaltaisia puolisoitaan ja /tai lapsiaan kohtaan.
Miehiä ei syrjitä
Hautanen kuitenkin tyrmää kiivaasti väitteen siitä, että miehiä syrjittäisiin huoltoriidoissa.
Enroos, R., Pösö, T., & Vierula, T. (2006). Lapset vankilassa – selvitys lapsista, jotka viettävät varhaislapsuuttaan vankilassa vangitun vanhemman kanssa. Tampere: Tampere University Press.
Onkin tärkeää selvittää kaikkien vankilassaoloevien äitien näkemykset empaattisesti ja ymmärtäen sekä väkivallantekijöinä kuten Emmi Lattu tutkimuksessaan tekee että erityisesti selvittää olisiko mahdollista jopa ottaa aina systemaattisesti kaikki lapset mukaan vankilaan. Tämä siksi, että muuten lasten riskinä saattaa olla jääminen esimerkiksi tunnetusti väkivaltaisten ja kehnojen suomalaisisien hoitoon siviiliin, asia mitä muun muassa Suvi Keskinen ja Teija Hautanen sekä Sirkka Perttu ovat selvittäneet.

Erityinen äitiyden haaste koskenee pitkiin yleensä henkirikoksiin syyllistyneen naisen äitiyden mahdollistamista ja tukemista. Esimerkiksi puolisonsa tai osan lapsistaan surmanneen naisen kohdalla tuomiot, vaikka ovatkin noin puolet miesten vastaavista, ovat pitkiä. Tämä kaiketi tulisi ottaa huomioon äitiyden tukemisessa. Lisäksi tulee muistaa, että feministinen tutkimus on todistanut naisen olleen aina uhri jonka soisi vaikuttavan myös siihen, että lapset pääsääntöisesti aina olisivat äidin mukana vankilassa, myös siviilissä olevien isien elatusmaksut yhdistyneenä lapsen ilmaiseen ylläpitoon vankilassa toisivat kaivatun lisän kohtuuttoman pieneen vankilapalkkaan.

8 kommenttia:

sdasfafasd kirjoitti...

Mitä vittua. Sitten joku vielä kehtaa väittää feminismiä harmittomaksi.

Ihme että iltalehden uutisessa ei ollut puolta jutusta omistettu "miehet yleensä Räikkösen keskeyttäessä, ajavat perheensä kossupullo ja kirves kädessä hankeen" tyyliseen aivopierutteluun.

Anonyymi kirjoitti...

Typerryttävintä on että ainakin Perttu puuhastelee kansallisten ohjelmien suunnittelussa, mm. neuvoloihin levitetyn ja vain äideille suunnatun kyselylomakkeen laatijana. Työn tulos näkyy nyt Espoossa.

Anonyymi kirjoitti...

Melkoinen tapaus tämä Hautanen. Nyt kyllä olis sille kirveelle töitä...

Junakohtaus kirjoitti...

Kuka täällä nyt on sokea ja tyhmä?

Toi AL:n keskusteluissa oleva pätkä oli niin selvää vittuilua kuin olla voi.

Anonyymi kirjoitti...

Tämänpäiväisessä Iltalehdessä (ilmeisesti vain paperiversiossa) haastateltiin tämän jutun yhteydessä (mies)psykologia, joka sanoi, että naisten väkivaltaisuudesta vaietaan ja että huoltajuusjutuissa naisten väkivaltaisuutta ei aina oteta huomioon.

"Vastapainoksi" oli haastateltu jotakuta "äitiaktivistia", joka sanoi, että perheväkivaltaa ei pidä "sukupuolittaa". Tämähän on erittäin tyypillistä feminismiä: silloin kun sukupuolieron tunnustaminen tekee hallaa naisaatteelle, sukupuoliero kiistetään jyrkästi. Muuten kyllä tehdään kaikenlaisia mielettömiä yleistyksiä miesten pahuudesta ja naisten ylevyydestä. Samassa haastattelussa tämä aktivisti valitti, että väkivaltaiset miehet saavat joskus yhteishuoltajuuden - aika nopeasti unohtui tädiltä sukupuolittamisen vaarat.

Anonyymi kirjoitti...

Niin se äitiaktivisti oli siis Tiina Kaarela, joka bloggaakin.

http://www.tiinakaarela.net/

"Yllättäen" uusin merkintä haukkuu "iltapäivälehtiä" siitä, että nämä yrittävät "revittää" aiheesta "naisten väkivaltaisuutta koskevaa näkökulmaa." Voi hurja.

Anonyymi kirjoitti...

Tyhmä, tyhmempi, Tiina Kaarela.

Anonyymi kirjoitti...

Tuo viimeinen kappale on kyllä jotain todella järkyttävää luettavaa.

Miten tuollaista voidaan sallia julkaistavan?

Miksei tälläisiin julkisiin ja silmittömän rasistisiin kannanottoihin ei kukaan puutu?

Tälläistä tehdään "yleisesti hyväksytyn" tieteen nimissä. Ja juuri tästä nimenomaisesta syystä johtuen, tälläinen manipulatiivinen harhaanjohtaminen ja kiihottaminen toita sukupuolta vastaan olisi estettävä rikoslain nojalla.

Tälläisen roskan levityksen uhreina ovat sekä naiset että miehet