torstaina, helmikuuta 08, 2007

Onnetonta tasa-arvotutkimusta

Tiedotusopin laitos kartoitutti tasa-arvotilanteensa.

Tutkimus (pdf).
Perus- ja jatko-opiskelijat: Nuoria naisia ei pidä syrjiä ikänsä vuoksi eikä tytötellä. Keskustelukulttuurin maskuliinisuuden reflektointi ja korjaaminen. Erityisesti tulee kiinnittää huomiota siihen, että seminaaritilanteissa käyty keskustelu on asiallista.

Tiedon kulku ja päätösten teko: Päätöksenteon tulee olla läpinäkyvää ja siihen pitää olla kaikilla mahdollisuus osallistua. Naisia ei pidä jättää epävirallisten keskusteluryhmien ulkopuolelle tai unohtaa kutsua kokouksiin.

Vähemmistönä olevan sukupuolen suosiminen / naisprofessori: Virantäytöissä tulisi suosia vähemmistönä olevaa sukupuolta. Kun seuraava professuuri laitetaan hakuun, viran alan voisi määrittää siten, että siihen olisi päteviä naishakijoita.

Marginaalin ja ytimen välisen kuilun kaventaminen: Tutkimusstrategiaa tarkistettaessa tulisi miettiä myös sukupuoliulottuvuutta: ovatko ydinalueiksi määritellyt miehille tyypillisiä tutkimusalueita?

Selvitykseen pohjaavat suositukset: Selvityksen perusteella laitoksen työntekijöiden visiot ovat kannatettavia. Työntekijät tuntevat työpaikkansa ja ovat sukupuoleen liittyvissä asioissa selvästi reflektiivisiä. Joissakin visioissa kehotettiin varovaisuuteen tasa-arvotyössä sen takia, että tilanne voi muuttua miehiä syrjiväksi. Itse en selvityksen perusteella näe tätä pelkoa ajankohtaiseksi.
Eikö miehiä pitäisi samalla tapaa suosia opiskelijoina?

4 kommenttia:

Mikko Moilanen kirjoitti...

Virantäytöissä tulisi suosia vähemmistönä olevaa sukupuolta. Kun seuraava professuuri laitetaan hakuun, viran alan voisi määrittää siten, että siihen olisi päteviä naishakijoita.

Vai että sellaista. Hyvä, että asia tuli esille. Nyt tiedän, että missään tapauksessa en hae Tampereen Yliopistoon.

Asiallisissa korkeakouluissa (esim. MIT) pätevyys ja ansiot ratkaisee. Ei sukupuoli. Opiskelijana minulla on oikeus vaatia parasta mahdollista opetusta ja ohjausta!

Anonyymi kirjoitti...

Miksi he eivät ehdota, että opiskelijavalinnoissa tulisi suosia vähemmistönä olevaa sukupuolta ja laatia pääsykokeet sellaisiksi, että päteviä vähemmistösukupuolen edustajia varmasti löytyy? Siksikö, että laitoksen opiskelijoista 70 % on naisia? Miksi tämä ei sitten ole tasa-arvo-ongelma?

Cane kirjoitti...

Kävin tässä marraskuussa Helsingin yliopiston käyttäytymistieteellisen tiedekunnan abi-infossa. Siellä ilmoitettiin, että psykologiassa pääsykoekirjana on pelkästään matematiikka. Tämä osittain sen takia, että parannettaisiin mieshakijoiden asemaa, koska heitä on laitoksella vähän, ja kuitenkin molempia tarvittaisiin, ymmärtääkseni mahdollisimman suuren diversiteetin opiskelijapohjassa luomiseksi.

Minulla ei ole valittamista, mutta en tiedä, kannattaako tällä julkisesti perustella pääsykoetta yleisölle, josta 90 % on naisia.

Matti kirjoitti...

"Miehille määriteltyjä tutkimusalueita"? Siis enää ei saisi tutkia tärkeitä politiikan ja talouden asioita, vaan pitäisi keskittyä johonkin tiskaamisen raportointiin? Siitähän ne valtaapitävät vasta tykkäisivät. Finanssipolitiikka, NATO, valtionyhtiöiden virkanimitykset, verokiilan malli...miesten juttuja. Ei toimittajien pidä enää kiinnittää huomiota sellaisiin. Tehdään mieluummin hesariin lisää juttuja anoreksiasta ja bulimiasta.