torstaina, lokakuuta 19, 2006

Miesten syrjintää työelämässä

Farrellin kirjasta "... Why men earn more?" Mieshoitajilta evätään mahdollisuuksia hoitaa naispotilaita, siinä missä naishoitajilla on vapaa pääsy hoitamaan miespotilaita. Koska suurin osa potilaista on naisia, se johtaa väistämättä syrjintään, koska sairaalan on palkattava naishoitajia joustavuuden lisäämiseksi. Jos kuitenkin miehestä tulee lääkäri, hänellä on taas täydet oikeudet käsitellä alastomia naispotilaita. Miehen pitää siten osoittaa pätevyytensä, jotta hän saisi täydet oikeudet hoitaa naispotilaita. Se että miehiä ei hyödynnetä maksimaalisella tavalla potilaitten hoidossa voi johtaa potilaitten terveyden vaarantamiseen. Mieshoitajia käytetään kuitenkin sairaalassa painonnostajan rooleissa.

Samalla tavalla molemmat sukupuolet hyväksyvät mieshammaslääkärin suuhunsa, mutta entäs miespuoliset suuhygienistit? Oletteko nähneet koskaan miespuolista suuhygienistiä? Kun Farrell kysyi tuntemaltaan hammaslääkäriltä, hänen vastauksensa oli: "Jos mies kysyy päästäkseen suuhygienistiksi, niin sanon vain ei kiitos".

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Lisää miesten syrjintää työelämässä: katkelma supisuomalaisesta sosiaalipalvelualan naisten ja miesten tasa-arvoa työelämässä koskevasta suunnitelmasta.

"Työpaikkahaku

Työpaikkailmoitus laaditaan siten, että paikka on molempien sukupuolten haettavissa. Tärkein valintakriteeri on työtehtävän vaatima ammattipätevyys ja sopivuus tehtävään. --- Mikäli hakutilanteessa on kaksi tasavertaista eri sukupuolta olevaa hakijaa, pyritään sukupuolirakenteen tasapainottamiseen."

Kas, kun minusta tässä ei ole mitään väärää, että tasavahvan miehen ja naisen kilpaillessa samasta työpaikasta (tässä tapauksessa lähi-/perushoitaja) mies tulee valita paikkaan vinoutuneen sukupuolirakenteen oikaisemistarkoituksessa. Mutta asiahan muuttuisi tietenkin aivan toiseksi, jos kyseessä olisi jokin miesvaltainen ala, ja naista oltaisiin vastaavassa tilanteessa suosimassa..