torstaina, joulukuuta 15, 2005

Klassikkonurkkaus

Tämän viikkoisessa klassikkonurkkauksessa käsittelemme Etsher Vilarin kirjaa "Hyvin opetettu mies" vuodelta 1972. Kirja on varmaan jokaiselle kirjallisuuden ystävälle tuttu, mutta tässä kuitenkin muutamia parhaita paloja lukijoiden nautittavaksi:
"Naiset eivät ole sorrettuja olentoja, vaan he ovat tyhmiä ja laiskoja, tunteettomia ja ovelia. He kouluttavat miehet järjestelmällisesti jo lapsesta alkaen omien tarkoitusperiensä mukaan - työorjikseen. Nainen käyttää seksiä kiristyskeinona jolla hän pääsee nauttimaan miehen työnteon hedelmistä, työnteon jollaiseen hän on itse liian veltto ja johon hänen älynlahjansa eivät riittäisi. Nainen ei synnytä lapsia suinkaan rakkaudesta lapsiin (sillä niin suuriin tunteisiin hän ei yleensä kykene) - vaan voidakseen sitoa miehen lujemmin itseensä antamalla tämän mielettömälle orjuudelle muka syvemmän tarkoituksen."

Naista kiinnostavat periaatteessa vain sellaiset asiat, jotka hän voi heti arvioida itselleen henkilökohtaisesti hyödyllisiksi. Jos hän esimerkiksi lukee sanomalehdestä poliittista artikkelia, on todennäköisempää, että hän aikoo valloittaa jonkun valtiotieteen opiskelijan kuin että hän ottaa osaa kiinalaisten, Israelin tai eteläafrikkalaisten kohtaloon. Jos hän etsii tietosanakirjasta kreikkalaisen filosofin nimen, tämä ei suinkaan merkitse äkillistä kiinnostusta kreikkalaiseen filosofiaan, vaan sitä että hän on ratkaisemassa ristisanatehtävää... Miehen uteliaisuus sen sijaan on jotain aivan muuta: se on itseriittoista, siihen ei liity mitään välitöntä hyötyvaikutusta ja silti se on hyödyllisempää kuin naisen."

"Pidetään toteennäytettynä, että miehet ja naiset syntyvät samanlaisin henkisin taipumuksin varustettuina. Mutta on myös todistettu, että taipumukset, joita ei kehitetä, surkastuvat. Naiset eivät käytä henkisiä taipumuksiaan, ehdoin tahdoin he antavat ajatuskoneistonsa rappeutua ja päätyvät muutaman vuoden harvojen lyhytaikaisten aivoharjoitusten jälkeen alempiasteisen, muuttumattoman tyhmyyden tasolle. Minkä vuoksi naiset eivät käytä aivojaan? He eivät käytä niitä, koska hengissä pysyäkseen he eivät tarvitse mitään henkisiä kykyjä."

"Naisten makuhermojen herkkyys - silloinkin, kun heidän pyrkimyksenään on keksiä uudenlainen ruoka - on niin rajoittunut ja siinä määrin tavallisten arkiruokien valmistamisen kuluttama, etteivät he kykene saamaan aikaan uutta. Naispuolisia herkkusuita ei ole olemassa, eikä naisista ylipäätään ole mihinkään."

Ei kommentteja: