perjantaina, lokakuuta 21, 2005

Sisäpiiri

Blogistanin sisäpiiri on ollut keskustelun kohteena monessakin paikassa. Koska itse sisäpiiriin kuuluvatkaan eivät tunnu näköjään tietävän, mikä blogistanin sisäpiiri on, miten se on syntynyt ja miten sen olemassaolo ilmenee, on syytä tarkastella käsitteen sisältöä tarkemmin.

Sisäpiirin synty: Alussa oli yksinäisiä blogeja. Osa bloggaajista oli sosiaalisia yksilöitä, jotka halusivat tutustua muihin bloggaajiin lähemminkin. Järjesttiin blogitapaamisia, joissa sosiaaliset bloggaajat tapasivat toisiaan. Sosiaalisten bloggaajien välille syntyi ystävyyssuhteita.

Sisäpiirin määritelmä: Blogistanin sisäpiiri koostuu blogisosiaalisista yksilöistä, jotka tapaamisten ja muun yhteydenpidon kautta muodostavat Blogistanin ytimen.

Ketkä eivät kuulu sisäpiiriin: Blogistanin sisäpiiriin eivät kuulu sellaiset bloggaajat, jotka eivät käy blogitapaamisissa ja/tai eivät harrasta blogisosiaalisuutta. Blogisosiaalisuuden puute voi johtua monesta eri seikasta: 1) Bloggaaja voi olla luonnoltaan epäsosiaalinen, 2) Bloggaaja on jossain määrin blogisosiaalinen, mutta sosiaaliseen yhteydenpitoon vaadittava aika , vaiva, välimatka tai muu syy estävät kanssakäymisen, 3) Blogistanin sisäpiirin kanssakäyminen ei edusta sellaista sosiaalisuutta, josta bloggaaja on kiinnostunut, 4) Bloggaaja on tulokas Blogistanissa.

Sisäpiiriin on siis täysin mahdollista mennä, jos haluaa/jaksaa/on aikaa. Se, että sisäpiiri ei ole suljettu yhteisö ei kuitenkaan merkitse sitä, etteikö se olisi olemassa.

Sisäpiirin vaikutuksia: Monet ovat kommentoineet Top-listaa siten, että kärjessä olevat blogit eivät ole mitenkään parempia kuin monet paljon alempana olevat blogit. Se vaikuttaa epäoikeudenmukaiselta, koska ajatellaan, että Top-listan tulisi heijastella blogien välistä paremmuusjärjestystä.

Top-lista heijastaa kuitenkin luetuimmuutta blogilistan kautta. Sisäpiirin sijoittuminen lista kärkeen selittyy osaltaan sillä, että kun bloggaajat oppivat tuntemaan toisensa tapaamisissa, niin sitä kautta kiinnostutaan tuttujen blogien lukemisesta, vaikka kyseisen henkilön blogi ei olisi muuten mitenkään parempi kuin joku muu blogi, tai edes kovin hyvä kaiken kaikkiaan. Sääntö: Mitä useampia bloggaajia tunnet henkilökohtaisesti, sitä paremmin sijoitut Top-listalla, koska osa noista tutuista tilaa blogisi vain siksi, että he tuntevat sinut.

Kuukkelipalkintoihin sisäpiiri vaikuttaa seuraavasti: Sisäpiiri järjestää Kuukkeli-gaalan, on innokkaimmin äänestämässä ehdokkaita ja lopulta itse valitsemassa voittajia. Ei niin yllättävä lopputulos on se, että Kuukkelipalkinnot jaetaan sisäpiirille itselleen.

Yhteenveto: Bloggaajan kuuluminen tai kuulumattomuus sisäpiiriin riippuu kyseisen bloggaajan blogisosiaalisuudesta. Sisäpiiriin kuulumattomuus vaikuttaa negatiivisesti niin Top-listalla sijoittumiseen kuin Kuukkelipalkinnon saantimahdollisuuksiin.

Ei kommentteja: