sunnuntaina, heinäkuuta 17, 2005

Prostituutio suomessa 2005

Anna Kontula pdf).

Prostituoidun haastattelu:
[Julkisuudessa käyty keskustelu prostituutiosta on] hevonpaskaa. Ärsyttävää. Emme ole mitään paritusrenkaan uhreja. Ei meit kukaan tähän työhön pakottanu.

Seksityöhön ryhtyy ihmisiä hyvin erilaisilla taustoilla, mutta koulutus on yleistä. Haastattelemistani lähes kaikilla on suoritettuna jokin keskiasteen tutkinto, monilla useita. Puolella on myös korkeakouluopintoja. Suosituimpia harrastuksia olivat lukeminen ja erilainen kirjoittelu romaaneista mielipidekirjoituksiin.

Haastattelemieni prostituoitujen kohdalla kustannustehokkuus on yleensä tärkein syy ryhtyä prostituoiduksi, mutta usein lähes yhtä paljon valintaan vaikuttavat seikkailunhalu, henkilökohtaiset seksuaaliset mieltymykset tai itsenäisyyden tarve, sekä joidenkin kohdalla halu kyseenalaistaa vallitsevia moraalikoodeja ja sukupuolirooleja.

Monet naispuoliset seksityöntekijät eivät asiakkaiden innokkuudesta huolimatta suostu suuseksiin toisin päin: Ensinnäkin vaatii hieman kokemusta toteuttaa turvallisesti suuseksiä, jossa vastaanottavana osapuolena on nainen. Toiseksi jotkut seksityöntekijät pitävät kiusallisena tai epäeettisenä tilannetta, jossa vaihtosuhde keskittyy palveluntarjoajan nautinnon ympärille.

Yleinen käsitys on, että seksityöntekijä on poikkeuksellisen suojaton asiakkaan väkivallalle. Tutkimuksen aikana tavoitin kuitenkin vain yhden prostituoidun, joka olisi joutunut asiakkaan pahoinpitelemäksi. Joistakin tapauksista kuulin välillisesti muiden asiantuntijoiden kertomana (Kauppinen 2004 & Muuri 2004 & Seuraaja 2005). Väkivaltaisia asiakkaita siis löytyy, mutta Suomessa on mahdollista tehdä kymmenien vuosien täyspäiväinen prostituutioura ilman yhtään väkivaltatilannetta.

vuoden 2004 loppuun mennessä ei viranomaisten tietoon ollut tullut yhtään ihmiskaupparikosta, jossa Suomi olisi ollut kohdemaana. Suomeen tulevat prostituoidut ovat yleensä hyvin tietoisia siitä, miksi ovat tänne tulossa, vaikka työn luonteesta ja ansaitsemismahdollisuuksista olisikin puutteellista tietoa

On useita selityksiä, miksi Suomeen kohdistuvassa itäprostituutiossa ei esiinny merkittävää ihmiskauppaa: 1. Toiminta erittäin tuottoisaa myös prostituoiduille, vaikka parittaja ottaisikin osansa. 2. Kun suurin kiinnijäämisriski parittajalle ovat prostituoidut, kannattaa näitä kohdella hyvin.

Maailmanlaajuisesti on tavallista, että naiset lähtevät siirtolaisiksi työskennelläkseen prostituoituna tai ainakin ovat lähtiessään tietoisia, että prostituutio on yksi mahdollinen ansaitsemiskeino. Monet ihmisoikeuksien loukkaukset eivät ole niinkään seurausta huijatuksi ja pakotetuksi tulemisesta vaan siitä, että työ on laitonta ja tapahtuu epävirallisella sektorilla.

Suomessa ei ole viitteitä siitä, että kotimaiset tai ulkomaiset prostituoidut levittäisivät sukupuolitauteja.

Ei kommentteja: