maanantaina, toukokuuta 09, 2005

Myydään: Ruosteinen Opeli halvalla (kiillotettu)

Isosisko kirjoittaa: Bonuksena tarjoan tähän loppuun kusetustestin. Kun joku sanoo, että meikkaaminen on itsestä huolehtimista ja kohteliaisuutta muita kohtaan, poista varmistin. Ajattele sitten jotakuta miestä, vaikkapa Matti Vanhasta. Puntaroi, pitäisikö keskustelukumppanisi Matti Vanhasta itsestään huolehtimattomana ja epäkohteliaana ihmisenä, jos hänelle selviäisi, että Vanhanen ei meikkaa. Jos tulet siihen tulokseen, että keskustelukumppanisi ei pitäisi meikkaamatonta Vanhasta epäkohteliaana, keskustelukumppani on paljastunut kusettajaksi.

Meikkaamisen pohjimmainen ideahan on nostaa omaa markkina-arvoa vastakkaisen sukupuolen silmissä. Eli meikkaaminen on eräs tapa naisille nostaa omaa häntää naisten keskinäisessä hierarkiassa. Voiko meikkaamista sitten pitää kohteliaana käyttäytymisenä muita kohtaan? Ei ainakaan toisia naisia kohtaan, koska meikkaamisen avullahan yritetään saada muut naiset näyttämään rumemmilta kuin mitä itse ollaan. Vaikutus on suunnilleen sama kuin raapisi toisten naisten naamat verille ja repisi heidän vaatteensa riekaleiksi.

Miehiä kohtaankaan meikkaamista ei voi pitää kohteliaana eleenä, vaikka se aluksi siltä vaikuttaisikin. Meikkauksellahan yritetään saada viallinen tuote näyttämään paremmalta kuin se onkaan, jotta se voitaisiin myydä ylihintaan. Eli hiukan sama, kuin autojobbari kiillotttaisi ruostunutta Opelia Turtle-vahalla. Ulkokuori kiiltää, mutta ajo-ominaisuudet ovat edelleen yhtä huonot kuin mitä vanhoissa romuissa yleensäkin.

Isosisko on siis oikeassa siinä, että meikkaaminen ei ole kohteliaisuutta muita kohtaan. Sitävastoin meikkaaminen on oman aseman nostoa muiden kustannuksella ja ylihinnan hakemista tuotteesta, joka ei mene kaupaksi sellaisenaan. Eli juuri sitä Isosiskon kavahtamaa kusetusta.

Matti Vanhanen ei meikkaa, koska hän ei halua talloa kanssaveljiensä varpaille yrittämällä olla heitä kauniimpi, eikä Matti halua antaa naisille todellisuutta parempaa kuvaa itsestään. Hän haluaa tulla myydyksi sellaisena aitona tuotteena kuin mitä hän on. Tuo on tyypillistä miehistä epäitsekkyyttä ja rehellisyyttä. Meikkaus on kusetusta.

Ei kommentteja: