maanantaina, lokakuuta 04, 2004

Patriarkaalista sortoa

Patriarkaalista sortoa 1800-luvun puolivälin Suomessa:
Forssalaiset tehtaanmiehet: Kynnyksen yli koneiden ryskeeseen monen monet astuivat jo 8 ikäisinä, seisoivat työnsä ääressä yli puoli vuosisataa, jopa useat lähes 70 vuotta.Työpäivän pituus oli 13 tuntia ja kun kiirettä sattui, oli työpäivä 15 tuntinen. Valmistustehtaassa joutuivat miehet jäämään usein ylitöihin lauantain väliseksi yöksi. Aamulla oli töitä jatkettava samalta seisomalta, muijat vain lähettivät evästä ja kahvia.
Hochshild:
Ovatko miehet naisia laskelmoivampia. Ei, vaan päinvastoin. Miesten ei tarvitse miettiä, kenellä naisella on taloudellisia resursseja, joten mies voi rakastua ihan vain tunteidensa mukaan. Miehet ovat siis tunteikkaampia rakkausjutuissa siten, että miehet rakastuvat naisia nopeammin.

Naiset ovat rakkausjuttujen "asiantuntijoita" siten, että he puhuvat niistä paljon miehiä useammin. Tuollainen juttelu ei kuitenkaan ole tunteiden mukana keinahtelua, vaan se koostuu rationaalisesta panoksesta tunteiden pitämiseksi kurissa. Sen päättämiseksi, kuka mies olisi hyvä naiselle. Naiset ovat tunteidensa rationaalisia hallitsijoita.
Mot-ohjelmassa oli juttua DDT:stä ja ohjelmasta selvisi, että ei se kauhean myrkyllistä olekaan ja että sen avulla säästyy kehitysmaissa paljon ihmisiä, eli hyöty/haitta suhde on selvästi plussan puolella. Kuvittuksena oli filmimateriaalia, jossa lasten housutkin pumpattiin ennen täyteen DDT:tä valtavan pilven saattelemina.

Kevyesti kysyy kommenttiosastolla: Kumpi on enemmän totta: pojat eivät osaa lukea tyttöjä vai tytöt eivät osaa lukea poikia? Eräs vaikeus tyttöjen lukemisessa, joka on koitunut monen nörtin kohtaloksi, on tyttöjen flirttailun tarkoitus. Osa tytöistä on flirttailevia ja he haluavat saada pojat ihastumaan itseensä, vaikka eivät olisi pojasta edes kiinnostuneita. Jos tyttö on pojasta todella kiinnostunut, hän on tuon pojan seurassa yleensä epävarma, eikä samalla tavalla flirttailevan huoleton. Poikien lukemisen pitäisi periaatteessa olla aika helppoa.

Kun mennään miehiin ja naisiin, niin miesten lukeminen on vaikeampaa. Syynä on se, että naiset voivat olla useammin "omia itseään" paljastaen päämääränsä ja todelliset halunsa useammin, koska yhteiskunnan normit on rakennettu niin, että naisten halut edustavat hyväksyttyä standardia. Miesten halut koskevat usein seksin saantia naisilta, mutta tuollainen halu on usein ristiriidassa naisen halun kanssa, koska nainen ei halua toimia patjana pelkässä seksisuhteessa. Miehet eivät voi olla siis "omia itsejään" siinä missä naiset.

Naiset kyllä tietävät, että "miehet haluavat vain seksiä", mutta tieto tuosta seikasta ei yllä miesten tulkinnan tasolle. Naiset eivät käytä hyväkseen tuota kaiken paljastavaa lausetta, vaan sen sijaan he asettuvat miehen saappaisiin ja kuvittelevat, miltä heistä itsestään tuntuisi miehen asemassa. Väärin! Naiset tulkitsevat siten miehen omasta halurakenteestaan käsin, mikä vie usein harhateillä miesten ajatusten tulkinnassa.

Kevyesti kysyy: Nyt kaipaisin suorastaan eettisiä neuvoja siitä, miten pieniä lapsia pitäisi tässä asiassa ohjata? Poikaa voisi ohjata seuraavasti: Valitettavasti ole syntynyt pojaksi, mikä tarkoittaa sitä, että sinun seksuaalisuudellasi ei ole arvoa. Maailma ei ole tasa-arvoinen paikka, sillä sinun täytyy poikana kyetä tarjoamaan tytölle lahjoja ja viihdystä päästäksesi samalle tasolle tytön luontaisen seksuaalisen arvon kanssa. Sinun on pakko keskittyä jo nuorena statuksen ja mammonan hankkimiseen, sillä et ole tasavertainen tyttöjen kanssa. Yhteiskuntakaan ei sinua auta tuossa alhaisemmassa asemassasi. Olet toisen luokan kansalainen.

Haluaisitko liittyä tähän klubiin?
* How do feminist ideologies play out in our intimate
relationships?

* What does it mean to be a feminist man?
10-vuotiaitten lasten harrasteiden eräs vaikutus.

Fem-Logic:
Fem-Logic can be described as any discussion that presents information out of context, introduces irrelevant concepts, and eventually reaches a conclusion that bears no relationship to common sense.

Ei kommentteja: