maanantaina, heinäkuuta 12, 2004

Pakkiefekti

Baarien iskutilanteet näyttäytyvät miehille ja naisille kovin eri näköisinä. Kun mies tarkastelee baariympäristöä, niin hänen silmäänsä siellä olevista naisista kelvollisia saattaisi olla vaikkapa kolmasosa. Miehen näkökulmasta ongelma ei ole ulkoisesti kelvollisten naisten puute, vaan lähinnä se, kenelle heistä mies itse kelpaa lähempään tutustumiseen. Naisissa on toki ratkaisevia eroja heidän soveltuvuudessaan miehelle kumppaneiksi, mutta noiden piirteiden selvittäminen vaatisi pitempää tutustumista treffailun merkeissä - ja se vaatii tietenkin ensin onnistuneen iskennän. Mikä siis olisi paras tapa edetä?

Mies ajattelee sukupuolelleen tyypillisen rationaalisesti: "Hmm...minun varmaan kannattaa yrittää iskeä illan aikana mahdollisimman montaa minulle ulkoisesti kelvollisista naisista, jotta pääsisin selvittelemään sisäistä yhteensopivuuttamme ja naisenhankintaprojektini nytkähtäisi liikkeelle." Miehen näkökulmasta tuo on optimaalinen tapa käydä mahdollisimman monta naistarjokasta lävitse, jotta molemminpuolisen yhteensopivuuden lähempään tarkasteluun päästäisiin edes jonkun naisen kanssa.

Naisen näkökulmasta rationaalisen miehen optimistrategia näyttää (tai oikeammin tuntuu) toisenlaiselta. Naisen ensitulkinta on luultavimminkin biologispohjainen reaktio: "Jaahas, mies yritti iskeä ensin tuota naista, josta hän piti eniten ja oli ehkäpä rakastunut. Nyt mies tulee minua iskemään, mutta minäpä en suostu kenellekään kakkosvaihtoehdoksi." Asiahan saattaa jossakin yhteydessä olla juuri noin, mutta tuskin baariympäristössä. Miehen "ykkösvaihtoehdon" valinta ei useinkaan perustu baarissa erityiseen naisille asetettuun paremmuusjärjestykseen, vaan usein ihan praktisiin käytäntöihin, eli kuka nainen näyttää vapaalta tai lähestyttävältä tai yksinkertaisesti siitä, missä kohtaa baaria satutaan olemaan.

Tunnereaktion lisäksi nainen saattaa järkeillä naiselle tyypilliseen tapaan, että miehellä on vain seksi mielessä ja että "kuka tahansa" näyttää kelpaavan tuolle miehelle. Asiahan voi olla noinkin, mutta "oikeaa" suhdetta hakevan miehen rationaalinen optimistrategia on ihan samanlainen. Naisen järkeilyssä menee myöskin se pieleen, että tuli naista iskemään kuka tahansa baarissa, niin luultavasti tuo mies on aiemmin yrittänyt iskeä kymmeniä ellei satoja naisia. Ei välttämättä samana iltana mutta joskus kuitenkin. Eli nainen "kylmenee" sellaisen miehen edessä, jonka hän näkee iskevän ensin muitakin naisia. Jos samaa logiikkaa seurataan, niin naisen pitäisi kylmetä silloin kenen tahansa miehen iskuyrityksille, koska mies on kuitenkin aiemmin yrittänyt iskeä muita naisia, eli tuollainen "kunnon" mies on samassa tilanteessa kuin mies, jonka iskuyrityksen nainen näki. Ja useinhan tilanne on se, että a) nainen on sattumalta ensimmäisenä miehen iskujonossa, b) mies on tehnyt iskuyrityksiä, mutta nainen ei ole nähnyt niitä.

Ja jos päättelyä jatketaan ja oletetaan, että nainen haluaa mahdollisimman älykkään miehen, niin naisen kannattaa silloin ottaa naisia urakalla iskevä, optimistrategiaa käyttävä mies. Tietenkin siihen voidaan kysyä, että onko tuollaista strategiaa käyttävä mies sittenkään niin fiksu, kun hän ei ota huomioon iskuyritystensä vaikutuksia muihin naisiin? Voi ollakin, sillä vaikka siitä, että naiset näkevät hänen iskuyrityksensä olisikin haittaa, niin silti hyötysuhde nousee todennäköisesti suuremmaksi kuin muutamaa harkittua iskuyritystä käyttämällä.

Jos rationaalinen mies tiedostaa pakkiefektin katastrofaaliset vaikutukset iskuyritykset nähneisiin naisiin, niin miehen pitää suunnitella iskuyrityksensä huomaamattomammiksi ehkäpä jopa baaria vaihdellen, jolloin hän saa puolelleen sekä määrällisen edun, että ainutkertaisen iskijän sädekehän. Silloin mies saa maksimoitua iskumahdollisuutensa onnistumisen ja nainen pääsee miehen "ykkösvalinnaksi" - ja kaikki elävät onnellisina...ainakin seuraavaan viikonloppuun asti.

Ei kommentteja: