tiistaina, kesäkuuta 29, 2004

Feminismi

Ilta-Sanomien keskustelussa on aiheena feminismi:
- Feminismiä vastustetaan lähinnä sen vuoksi, että sen merkitystä ei tunneta. Kyse on samankaltaisesta tuntemattoman pelosta kuin mistä esimerkiksi muukalaisvihamielisyys saa voimansa. Feminismi ei ole sovinismin vastakohta. Sovinismi on ilmiönä negatiivinen, mutta naisten oikeus henkiseen ja sosiaaliseen tasa-arvoon on positiivinen päämäärä. En mitenkään jaksa uskoa, että me miehet menetämme siinä jotain.

- Toki teleketjufeminismiin kuuluu miehen oikeuksien polkeminenkin, mutta minusta huolestuttavampaa on heidän ajama seksuaalisuuden kieltäminen. Kovan linjan feministi ei hyväksy minkäänlaista flirttailua eikä erotiikkaa, kaikki tuo on hänestä naisen alistamista. Minusta pieni flirtti ja kipinöinti munissa/munasarjoissa ovat elämän suola. Siksi en ole feministi.

- Minä ymmärrän feminismin tarkoittavan naisten etua ajavaa ideologiaa. Tietosanakirjasta löytämääsi määritelmään uskon vasta, kun feministit alkavat vaatia pakollista ase- tai siviilipalvelusta myös naisille, miehille yhtäläisiä oikeuksia lapsiin avioeron sattuessa (esim. joka toisella eroavalla parilla lapset miehelle, joka toisella naiselle) ja miehille alhaisempaa eläkeikää koska miehet kuolevat keskimäärin naisia nuorempina.

- Ja yleensä jopa ne feministit, jotka väittävät ajavansa tasa-arvoa, eivät tee juuri mitään miesten kokemien epäkohtien poistamisen eteen - ainakaan siinä tapauksessa, että se mitenkään huonontaisi kyseisessä asiassa naisten asemaa.

- Feminismissäkin on ollut monta eri aaltoa - ja aaltojen sisällä erilaisia suuntauksia. Nykyään vallalla tuntuu olevan ns. vulgaarifeminismi, jonka leimallisin piirre on halu noukkia rusinat pullasta - eli vähintään samat oikeudet kuin miehilläkin, mutta vailla velvollisuuksia.
Vilkaisu historiaan: 1800-luvun vaihteessa herrasnuorison harrastus oli päiväkirjojen kirjoittaminen sukupuolesta riippumatta.

Yhteishyvä-lehdessä kirjoitettiin v. 1927 aviovaimoista seuraavasti:
...Sitten ne kolmannenlaiset vaimot. He valittavat aina kaikesta. He moittivat miehiään, lapsiaan, tai sitten oloansa yleensäkin. Ja näihin kuuluu, ihme kyllä, suuri joukko jonkun oppiarvon saaneita naisia, vaikka juuri heiltä odottaisi jotain aivan toista suhtautumista asiaan.
Miehenä oleminen on suuri kuolemanriski.

Ei kommentteja: