perjantaina, toukokuuta 21, 2004

Väkivallan vaietut uhrit

Hesarin Nyt-liite kirjoittaa väkivallan suurimmasta ja vaietuimmasta uhriryhmästä, miehistä:
Joka tunti pahoinpidellään ainakin kolme suomalaista miestä. Vuosittain lääkäriin hakeutuu vammojensa takia 55 000 pahoinpideltyä miestä. Miksi miesten välisestä väkivallasta ei tehdä eduskuntakyselyjä?

Hakatuksi tulemisen pelko on miehen elämässä niin arkipäiväinen asia, että siitä ei kukaan ymmärrä edes puhua. Poika joutuu ala-asteelta lähtien suunnittelemaan reittinsä välttääkseen isompien poikien nyrkit. Naiset eivät tätä maailmaa tunne. Naiset pelkäävät miehiä enemmän tuntemattomia hyökkääjiä, vaikka heillä on huomattavasti pienempi riskin kohdata anonyymiä väkivaltaa. Miehille pelon maatiede on operationaalinen asia, jonka pohjalta mies joutuu jatkuvasti tekemään riskianalyysejä.

Hannu Raittilan mielestä naisilla ei ole samanlaista väkivallan peruskokemusta. Naiset eivät osaa tunnistaa väkivallan uhkaa, joka on miehille aina läsnä. Naisen mielestä hänellä täytyy olla oikeus sanoa sanottavansa. Vitut on! Mies ymmärtää tilanteen realistisesti. Raittilan mielestä naisten vaatimus oikeudesta saada kulkea rauhassa missä tahansa on lapsellinen. "Mikä voisi olla se taho, joka tällaisen oikeuden voisi myöntää?

Kukaan ei enää kehtaa sanoa, että nalkuttavan eukon saa hakata. Miesten kesken ei olla päästy niin pitkälle ja törkeistäkin pahoinpitelyistä puhutaan kuin päiväkotilasten kinastelusta. Väkivaltainen mies pysyy herrasmiehenä toistelemalla, että naista ei saa lyödä. Sen sanottuaan saa hakata miehiä sairaalakuntoon niin paljon kuin haluaa.
Suomi24:n keskustelussa puhutaan samasta aiheesta:
- "Raittilan mielestä naisen vaatimus saada kulkea rauhassa missä tahansa on lapsellinen. Mikä voisi olla se taho, joka tällaisen oikeuden voisi myöntää? -hän kysyy" Siis herranen isä. Jos nainen hakataan kun hän menee väärään paikkaan väärään aikaan, niin tuon logiikan mukaan hakkaajat eivät ole tehneet mitään väärää. Nainen voitaisiin sen sijaan laittaa syytteeseen kävelystä väärässä paikassa. Äly hoi!

- Naiset ovat tottuneet siihen, että joku aina hyysää ja suojelee heitä: ensin vanhemmat ja sitten puoliso. Miehet eivät äidin helmoista vartuttuaan voi odottaa tällaista suojelua vaan heidän on, terveytensä vuoksi, syytä tajuta että maailma ei aina ole oikeudenmukainen. Kysymys ei ensinnäkään ollut lakipykälistä vaan jostain lain ulkopuolella olevasta "vapaudesta" kulkea aina huoletta missä vaan ja milloin vaan, vapaus jota miehillä ei ole.
Ulkoministerin sanat antavat osviittaa siitä, miksi miehet väkivallan uhreina jäävät paitsioon:
Naisiin kohdistuvan väkivallan poistaminen on yksi ehdottomista prioriteeteistamme ja keskeinen osa ihmisoikeuspolitiikkaamme. Suomessa aihe oli pitkään tabu. Se, että naisiin kohdistuvasta väkivallasta nyt keskustellaan julkisesti ja sen vastaisiin toimiin on aktiivisesti ryhdytty myös kansallisella tasolla, on hyvä esimerkki siitä, kuinka kansainvälinen keskustelu voi saada aikaan muutosta kansallisella tasolla.

Ei kommentteja: