maanantaina, toukokuuta 24, 2004

European women´s lobby, osa 1

Miltä näyttää tasa-arvo European women´s lobbyn(pdf) silmin katsottuna:
Hutikuu 2001. Tässä oppaassa käsitellään naisten ja miesten väliseen tasa-arvoon liittyviä teemoja, jotka ovat tärkeitä erityisesti nuorille eurooppalaisille naisille. "Faktat" sisältävät keskeisiä näkökohtia nuorten naisten elämään Euroopassa.
"Hutikuu" voi toki olla kirjoitusvirhekin, mutta luultavimmin kyseessä on freudilainen lipsahdus. Lainausmerkkejä on toisaalta käytetty aivan oikein.
Naisiin kohdistuu myös väkivaltaa monessa muodossa (perheväkivalta,
katuväkivalta, seksuaalinen häirintä) ja tämä koskee kaikkia naisia kaikkialla
maailmassa iästä ja sosiaalisesta taustasta riippumatta.

Muutamia esimerkkejä naisiin kohdistuvasta syrjinnästä:
- 80% kotitöistä on edelleen naisten vastuulla, vaikka monet työskentelevät myös kodin ulkopuolella
- Naiset ansaitsevat miesten vastaavista tuntipalkoista 76,9%(keskimääräinen arvio Euroopan unionissa)
- Naisten osuus hallituspaikoista Euroopassa on vain 24.1% Useimmat poliittiset toimintaohjelmat ovat siis miesten tekemiä.
- On arvioitu, että joka viides nainen Euroopassa on kokenut väkivaltaa.

Naiset ovat rikkoneet hiljaisen sukupuolisopimuksen, joka on satojen vuosien ajan sitonut naiset kotiin, perheeseen, kodinhoitoon ja raskaisiin maatöihin samalla, kun miehet ovat työskennelleet kodin ulkopuolella.
Tosin sata vuotta sitten naisaktivistit pitivät suurena voittona sitä, että naisten ei juurikaan tarvinnut työskennellä kodin ulkopuolella epäinhimillisissä olosuhteissa ympäripyöreitä päiviä. Työskentely ennen vanhaan kodin ulkopuolella ei ollut keskimäärin kovinkaan houkutteleva etuoikeus.
Naisilla ei ole varaa olla tyytyväisiä näihin saavutuksiin. Heillä on uransa, työnsä ja ammatillista vastuuta, mutta samalla pääasiassa heidän vastuullaan ovat yhä myös lapset, kotityöt ja vanhukset(joiden tarpeet kasvavat yhä enenevissä määrin väestön ikääntyessä). Naiset tekevät siis kaksinkertaista työpäivää joutuessaan yhdistämään työ- ja perhe-elämän.
Naisilla olisi helppo mahdollisuus valita itselleen sellainen puoliso, joka pitää kotitöistä ja on mahdollisesti valmis jäämään kotihenkilöksi. Jostain ihmeen syystä tuollaiset miehet eivät kelpaa naisille puolisoiksi, vaan naiset valitsevat mieluummin sen itseään menestyvämmän miehen, jolla ei ole aikaa eikä intoa kodinhoidosta huolehtimiseen. Väärän puolisonvalinnan jälkeen onkin jo myöhäistä itkeä kaksinkertaisesta työtaakasta.
Yksinhuoltajaperheistä yhdeksän kymmenestä yksinhuoltajasta on nainen
Miehille pitäisikin myöntää puolet huoltajuuksista, jotta tasa-arvo toteutuisi.
Naisiin kohdistuu "kaksoistaakka", jonka raskautta lisäävät usein puutteellinen lastenhoito ja tarve työskennellä osa-aikaisesti. Nuoret naiset kokevat usein, etteivät he kykene suoriutumaan kummastakaan työstä. He pelkäävät joutuvansa "uhraamaan" lastenkasvatuksen uransa vuoksi tai uhraamaan uransa ollakseen "hyviä äitejä". Naisiin, toisin kuin heidän mieskumppaneihinsa kohdistuu paljon tiettyjä velvollisuuksia ja paineita.
Ahaa, miehiin ei kohdistu paineita. Mitenkähän se on mahdollista? Niin, alempitasoisiin miehiin ei kohdistu juuri minkäänlaisia paineita, koska kukaan ei ole heistä kiinnostunut. He ovat varmaan hirveän onnellisia. Ehkäpä naistenkin kannattaisi tavoitella alempitasoista naiseutta paineiden ehkäisemiseksi.
Kasvatus mahdollistaa perinteisten sukupuoliroolien purkamisen sekä auttaa kamppailussa stereotypioita, ennakkoluuloja ja syrjintää vastaan. Nuorten naisten verkosto on yhtä mieltä siitä, että oikeanlainen kasvatus voi muuttaa stereotyyppistä ajattelua, joka asettaa naiset epätasa-arvoiseen asemaan miehiin nähden

Ei kommentteja: