lauantaina, huhtikuuta 24, 2004

Miksi naiset eivät pärjää miehille?

Marginal Revolution:
Vain kolme prosenttia parhaiten tienaavista johtajista Usassa on naisia. Sokkelonratkaisutesteissä miehet pärjäävät hiukan naisia paremmin. Mutta kun mennään turnaukseen, jossa ainoastaan parhaiten ratkaiseva voittaa, miehet parantavat suoritustaan merkittävästi, mutta naisten suoritus pysyy suunnilleen ennallaan. Joku voisi ajatella, että naiset eivät ole niin kilpailullisia kuin miehet, mutta kun naiset laitetan kilpailemaan omiin turnauksiinsa, jossa he eivät joudu kilpailemaan miehiä vastaan, he suoriutuvatkin yhtäkkiä paljon paremmin. Naiset eivät vain pidä kilpailusta miehiä vastaan!

Mistä ero sitten johtuu? Turnausteoria antaa yhden vastauksen: Jos turnauksessa joku pelaaja on parempi kuin toiset, niin se vähentää muitten halua kilpailla. Miksi tuhrata vaivaa, kun joku on parempi kuitenkin? Miehet voivat olla myöskin aggressiivisempia ja luottavaisempia voittonsa suhteen. Kun koehenkilöille annettiin eri vaikeusasteisia sokkeloita, niin miehet valitsivat systemaattisesti vaikeampia sokkeloita ratkaistavaksi. Tuosta löytyy eräs mahdollinen selitys naisten ja miesten väliselle palkkaerolle.
Opiskelijoiden menestys tyttö- ja poikakouluissa on parempaa kuin sekasukupuolisissa kouluissa. Tyttökoulujen tytöt valitsevat myöskin helpommin tytöille epätyypillisiä ammatteja.

Pääjohtajille kannattaa maksaa hyvin - ei siksi, että suuri palkkio parantaisi heidän suoritustaan - vaan siksi, että iso palkinto saa kaikki muutkin tuohon asemaan pyrkivät työskentelemään kovemmin.

Kirvesmurha metrossa saa hysteeriset päättäjät jälleen kerran vetämään vääriä johtopäätöksiä: "Liikennelaitos pohtii turvallisuuden parantamista lisäämällä metrovaunuissa liikkuvien partioiden määrää ja asentamalla nauhoittavia turvakameroita vaunuihin."(Iltalehti)

Ilkka Taipale kertoo sen sijaan, miten ongelma saataisiin ratkaistua paljon paremmin:
Aivan äsken sisäasiainministeriö julkisti raportin, jonka mukaan sisäisen yhteiskuntarauhan pahin uhka on 30-40-vuotiaat irralliset miehet. Tämä kolme prosenttia koostuu köyhistä miehistä, jotka ovat korkeasuhdanteenkin aikana pitkäaikaistyöttömiä. Siihen mahtuvat käytännössä kaikki asunnottomat, kaikki vangit, koulukodin läpikäyneet, koulun keseyttäneet ja armeijasta pois potkitut. Kärjistäen Taipale sanoo, että jos näiden miesten asiat saataisiin kuntoon, pahin yhteiskuntarauhan uhkaaja Suomessa olisi siis pois pyyhkäisty. Taipale sanoo, että pahiten on heitteillä miesryhmä, jonka ongelma on ns. double trouble eli mielesterveyshäiriöt yhdistettynä päihteitten käyttöön.

Se porukka on aivan pahnanpohjimmainen, jäänyt kokonaan jalkoihin. Sen kohdalla voisi yhteiskunnalle sanoa Jeesuksen sanoin: jättäkää 99 prosenttia ja etsikää se kadonnut lammas. Näihin meidän vähimpiimme on kohdistettava erikseen vahva sosiaalipoliittinen impulssi.

Ei kommentteja: