torstaina, maaliskuuta 25, 2004

Naisiin kohdistuva parisuhdeväkivalta

Kaipa näihin Birdyn höpinöihin on vastattava taas kerran:
"Itse keskustelisin aiheista nk. aihe kerrallaan, koska niiden vertailu on toisinaan asioita hämärryttävää ja toisinaan jopa järjenvastaista."
Keskustellaanpa sitten hetki pelkästään naisiin kohdistuvasta parisuhdeväkivallasta:

- Naisiin kohdistuva parisuhdeväkivalta on väärin ja sen tulisi olla lailla kiellettyä.

- Länsimaiseen oikeusjärjestykseen kuuluu, että lakeja käytetään ei-toivottavien käyttäytymismallien ehkäisyyn, kuten väkivallan kieltämiseen. Naisiin kohdistuva väkivalta onkin kielletty lailla Suomessa.

- Osa miehistä on väkivaltaisia laeista huolimatta. Ei ole olemassa mitään varmoja ennaltaehkäiseviä keinoja sille, että lakeja noudatettaisiin. Laeilla on tietty pelotearvo, mutta naisiin kohdistuvaa väkivaltaa tulee olemaan kaikista laeista huolimatta.

- Syyttömien miesten syyllistäminen lain rikkojien teoista ei auta käytännöllisesti katsoen mitään. Nauhojen ripustaminen persuuksiin ei auta sekään käytännöllisesti katsoen mitään.

- Miesten väkivaltaisuuden vähentämiseksi ollaan tehty kymmeniä vuosia valistusta, työtä ja kaikkea mahdollista. En usko, että siltä saralta on mahdollista puristaa väkivallan vähentämiseksi enää merkittäviä parannuksia.

Nyt kun ollaan käsitelty naisiin kohdistuva perheväkivallan olemus ja havaittu se, että traditionaaliset lääkkeet väkivallan vähentämiseksi on käytetty loppuun jo vuosia sitten, on aika siirtyä uuden sukupolven toimivampiin lääkkeisiin.

- Faktahan on, että samaten kuten sukupuolitautien ehkäisyssä, varma keino välttyä suhdeväkivallalta on pidättäytyä suhteista.

- Jos kuitenkin suhteeseen haluaa mennä, on varmistauduttava mahdollisimman tarkkaan partneriehdokkaan väkivallattomuudesta. Muut partneriehdokkaan ominaisuudet, kuten komeus, varakkuus tai huumorintajuisuus on jätettävä taka-alalle. Jos kaikki naiset selvittelisivät tuolla tavoin partneriehdokkaittensa taustat ja raakkaisivat pois mädät omenat, parisuhdeväkivalta vähenisi huomattavasti.

- Jos nainen huomaa parisuhdekäyttäytymisessään jonkin toistuvan kaavan, jossa esim. nalkutus johtaa aina turpiin saamiseen, niin naisen kannattaa lopettaa nalkutus tai jos hän haluaa jatkaa nalkutusta, vaihtaa kumppanikseen nalkutusta kestävä miesyksilö. Tätä ohjetta noudattamalla parisuhdeväkivalta vähenee huomattavasti. (Ja ymmärrysrajoitteisille tähän väliin huomautuksena, että nalkutus ei tietenkään oikeuta miestä käyttäytymään väkivaltaisesti, mutta se onkin jo aivan toinen asia - ja meidänhän piti nyt keskustella yhdestä asiasta kerrallaan.)

- Kumppanin valinta on taitolaji. Samalla lailla kuin vaikkapa auton valinta. Jos ostaa Ladan ja se hyytyy matkan varrelle, niin itseäänhän sitä kannattaa syyttää huonosta valinnastaan(jos valinnanvaraa on olemassa). Tyhmästä päästä kärsii koko ruumis. Jos taito oikean auton valintaan puuttuu, niin kannattaa käyttää aikaa tuon taidon hankkimiseen tai sitten kannattaa kysyä neuvoa asiantuntijoilta. Jos autonostaja kuitenkin haluaa ostaa Ladan, "kun se on niin makeen värinen ja siinä on hieno Wunderbaumi", niin olkoot hyvä vaan, mutta turha sitä on silloin inistä keskellä metsätaivalta, että "taas se Ladan paska laukesi".

Birdyn ja minun resepteissä on se ero, että Birdyn reseptit on jo käytetty miltei loppuun vuosia sitten, eikä niistä löydy enää mitään tehoa. Minun reseptini ovat tuoreita ja niitä käyttämällä saadaan varmasti parisuhdeväkivaltaa vähennettyä. Ikävää niissä on naisten kannalta tietenkin se, että he jouvat ottamaan vähän vastuuta omista valinnoistaan ja käytöksestään. Tavoitehan meillä kummallakin on kuitenkin sama: Naisiin kohdistuvan parisuhdeväkivallan vähentäminen. Ehdotan vain, että koitettaisiin välillä toimivia keinoja tuon väkivallan vähentämiseksi toimimattomien tai loppuunkaluttujen vaihtoehtojen sijaan.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Mitä muuta naisliikkeet ovat tehneetkään kuin vastuullistaneet naisia?