lauantaina, maaliskuuta 27, 2004

Mielipiteitä

Ihanainen luokittelee minut tyyppikategoriassaan seuraavasti:
"Kaikkitietäväinen on juuri se, joka viittaa usein ja innokkaasti, jolla on mielipide kaikkiin mahdollisiin asioihin. Kannattaa antaa ryhmän ottaa kantaa hänen väittämiinsä, henkilökohtaiseen kädenvääntöön hänen kanssaan ei kannata lähteä."
Paradosaalistakin kyllä, minulla on itseasiassa hyvin vähän mielipiteitä! Ei minulla ole mielipiteitä esim. moniin tavallisimpiinkaan politiikkaa tai uskontoa käsitteleviin kysymyksiin. Sen sijaan minulla on väitteitä faktoista ja niistä vedetyistä johtopäätöksistä. Väitteet faktoista ja niistä tehdyt johtopäätökset ovat siinä mielessä puhtaita mielipiteitä mielenkiintoisempia, että niitä vastaan voidaan argumentoida toisilla faktoilla ja päätelmillä. Mielipide sen sijaan voi aivan hyvin perustua vain tunteeseen ilman perusteluja, mikä tekee puhtaat mielipiteet usein keskustelun kannalta mielenkiinnottomiksi.

Ongelma puhtaissa mielipiteissä on osaltaan siinä, että ne sisältävät usein tarkemmin määrittelemättömiä adjektiivejä tyyliin "Hifki on paras" tai "Raitis uskonnollisuus on paras elämäntapa". Jos adjetiiviä "paras" ei ole määritelty tarkkaan, väitteelle tai väitettä vastaan voidaan esittää miltei minkälaisia perusteluita tahansa. Toinen ongelma puhtaista mielipiteistä keskustelemisessa on se, että ne sisältävät sellaisia mystisesti määrittyneitä arvoja, joita ei voi kyseenalaistaa, koska ne vain ovat jostain ylhäältä tulleita.

Elikkä mielipiteestä "raitis uskonnollisuus on paras elämäntapa" keskusteleminen voi kaatua 1) siihen, että sana "paras" voi tarkoittaa eri henkilöille miltei mitä vaan, 2) siihen, että uskonnollisuus vain tuntuu jostakin henkilöstä parhaalta ilman sen kummempia perusteluita ja 3) mielipide perustuu pyhiin kirjoituksiin, jotka edustavat kyseenalaistamatonta arvoa.

Kommenttisosastolla minua syytetään henkilökohtaisiin loukkauksiin menemisestä. Piti oikein tarkistaa, mistä oli kyse ja selvisihän se: Olin väittänyt Mitvittiä epäsuorasti herrasmieheksi. Toivattavasti hän kestää tuon solvaksen ratkeamatta ryyppäämään tms. Jos joku kuitenkin esittää päteviä todisteita sille, että Mitvit ei ole herrasmies, olen valmis pyörtämään loukkaukseni.

Kaipa se on sitten otettava lusikka kauniiseen käteen alettava selvittämään, mitä tässä blogissa pitäisi parantaa, jotta mahdollisuuksia kuukkeleiden saamiseen olisi. Kommenttiosastolla blogin värejä on moitittu karseiksi, mikä onkin tervetullut arvio. Blogin ulkonäköä onkin vaikea parantaa, jos kukaan ei sano siitä mitään. Ovatko värit karseat muittenkin mielestä ja pitäisikö niitä vaihtaa? Kommenttiosastolla esitetään myöskin seuraavan kaltaista kritiikkiä blogiani ja erektuslaisuutta kohtaan:
- Sinut olisi kyllä voinut pistää linkkikategoriaan. Muualle en olisi välttämättä pistänyt. Ja henkilökohtaisesti en pidä erektuslaisten blogeista ja omasta mielestäni syy ei kyllä ole siinä, että he esittävät "vääriä mielipiteitä" vaan se, kuinka he nämä mielipiteensä esittävät.

- Minun mielestäni nää 'erektuslaiset' ja henry etunenässä ei saa missään nimessä olla ikinä ehdolla missään gaalassa.

- Minusta tämä ketju todistaa varsin mainiosti, miksi erektuslaiset blogit eivät pärjänneet kisassa.

- Blogis on paska ja sillä sipuli. Kyllä sen jo tyhmempikin huomaa. Eihän tällästä sontaa lue naapurin lehmätkään.
Uskottava kai se on, että minun täytyy parantaa roimasti blogini tasoa ennen ensi vuoden gaalaa, jotta mahdollisuuksia palkinnoille olisi. Esitetty kritiikki oli kuitenkin niin ylimalkaista(värikritiikkiä lukuunottamatta), että en oikein osaa tehdä mitään parannuksia ilman yksityiskohtaisempia neuvoja. Toivoisinkin, että blogini tasoon tyytymättömät kertoisivat mahdollisimman selkokielisesti, mitä tässä blogissa pitäisi parantaa, jotta mahdollisuuksia kuukkeliehdokkuuksiin olisi? Mielelläni kuulisin myöskin, mitä parempaa(tai huonompaa, jotta en poista vahvuuksiani) voittajablogeissa - kuten vaikkapa Skitsoblogissa ja Siiveniskuissa - on tähän blogiin verrattuna? Hyvät neuvot olisivat ensiarvoisen tärkeitä blogini kehittämisessä tasokkaampaan suuntaan. Miten erektuslaiset esittävät mielipiteensä väärin? Miksi erektuslaiset eivät saisi olla ehdolla missään gaalassa?

Ei kommentteja: