lauantaina, helmikuuta 21, 2004

Masennus on terve reaktio

Näkökulmasta löytyy vaikuttava kirjoitus nykyajan ihmisten masentuneisuudesta:
"Hallitseva mustavalkoinen voittajien ja häviäjien kulttuuri tuottaa kuin tehdas henkisesti rampautuneita ihmisiä. Ei ainoastaan yhteiskunnan rattaista pudonneiden "häviäjien" vaan myös "menestyjien", joita riivaa alituinen voittamisen pakko ja paine, mielenterveys on vaarassa, sanoo filosofi Mikko Lahtinen.

Kilpailu vie Lahtisen mielestä eristyneisyyden kulttuuriin, jossa ihmissuhteet eivät enää perustu keskinäiseen kunnioitukseen ja luottamukseen, vaan narsistiseen oman edun ajamiseen ja toisten kylmään hyväksikäyttämiseen. Perheestä on tullut taistelukenttä, jossa kaikki kyttäävät toisiaan ja jokainen yrittää repiä toisesta irti kaiken mitä pystyy.

Kuka on todella häiriintynyt: nykymenosta tolaltaan mennyt häviäjä vai rahanahneuden voimalla itseään eteenpäin piiskaava menestyjä? Ihminen, jonka mieli on särkynyt hektisessä elämänmenossa, omaa herkkyyttä ja avoimuutta ympäristönsä tapahtumille, kun taas kaikesta läpi puskeva pärjääjä on niin paatunut, ettei kykene herkistymään juuri millekään ja juuri sen vuoksi menestyy.

Eikö ihminen, jonka lähes ainoa tunne on lähes maaninen tavaran- ja rahanhimo, ole inhimilliseltä, moraaliselta ja filosofiselta kannalta katsottuna hyvin sairas? Ja eikö yhteiskunta, joka asettaa tällaisen ihmisen ihanteekseen, seiso pahasti päälaellaan?

Mielenterveysongelmista kärsivän voi näin nähdä ihmisenä,joka on alkanut herätä tästä sairaasta unesta. Masentunut,jolle mikään tavallinen ei enää maistu ja joka kokee normaalina pidetyn elämäntavan onttona ja epätodellisena, on aivan oikeassa: se on onttoa ja epätodellista, vieraantunut kauaksi aidosta ihmisyydestä ja ihmisen arvoisesta elämästä.
Räpyläpölkystä löytyy linkki Petteri Jussilan kotisivulle:
"Petteri on markkinointijumala, joka pelastaa maailman ColActive-ternimaitokapseleilla. Petteri on Suomen James Bond ja Robin Hood. Petteri on vielä enemmän!"
Petteriä ei voi syyttää ainakaan vaatimattomuuden suomalaisesta perisynnistä. Minäkin tahtoisin tuollaiset kotisivut, mutta kehujia ei löydy mistään.

Sarjassamme omituisia irrallisia lainauksia, Yksityisetsivä: "Kannattaisi siis uskoa mieluummin jääkaappiin kuin Jeesukseen."

Ei kommentteja: