torstaina, helmikuuta 19, 2004

Koulumaailman tasa-arvo

Tulipa katsottua televisiosta A-talk, missä mukana oli mm. Marjo Vuorikoski, joka oli tutkinut ja päätellyt, että tytöillä menee koulussa huonommin, johtuen pääasiassa piilostereotyyppisistä kasvatusmetodeista. Marjo osoittautui noin livenä nähtynä juuri sellaiseksi höpö-tädiksi kuin mitä olettaa saattoi. Naiseksi, joka ei mene paskallekaan, jollei hän ole lukenut tutkimusta, että vessassa käynti on hyväksi terveydelle.

Marjo ihmetteli, että poikia pidetään koulussa seikkailijoina ja tyttöjä kiltteinä nykertäjinä. Mutta eikö asia ole muutenkin niin? Pojat seikkailevat pienestä pitäen tehden vaarallisia temppuja, kun taas tytöt hakeutuvat turvallisuuteen? Eivät nuo käsitykset ole opettajien piilokasvatuksella väkisin tekemiä malleja. Jos miettii vaikkapa skeittaamista, niin kuinka paljon skeittaavia tyttöjä näkee? Eipä juuri yhtään, koska skeittaus rohkeine ja vaarallisine temppuineen on pojille ominaista toimintaa.

Kun muut keskustelijat sanoivat, että huonosti menestyvistä oppilaista selvä enemmistö on poikia ja että tytöt viihtyivät koulussa paremmin, niin Marjolla ei ollut siihen mitään järkevää vastausta. Marjo alkoi vain toistelemaan, että tyttöjä pidetään kiltteinä ja poikia villeinä. Kun pojista tehtiin yleistyksiä, Marjo sanoi, että poikia ei pitäisi yleistää. Tytöistä hän teki kuitenkin yleistyksiä sen minkä kerkesi.

Eräs opettaja ohjelmassa sanoi, että jotkut pojat saattavat osata kieliä paremminkin kuin tytöt, mutta koska heidän oppinsa on tullut netistä ja peleistä, niin koulussa ei arvosteta sellaista kielitaitoa.

Suomi on saanut taas hieman uutta mainosta maailmalla.

Suomi-tietokilpailu osoittautui minulle ylivoimaiseksi(12/20)

Ei kommentteja: