lauantaina, tammikuuta 31, 2004

Vedonlyönnin viehätys

Olen taas palannut vedonlyönnin kiehtovaan maailmaan. Muutama vuosi sitten pelailin lähinnä Monivetoa ja erilaisia Voittajavetoja Veikkaukselle 20-30 euron päivittäisellä liikevaihdolla ja pääsin parhaimmillani voitolle n. 10 000 mummonmarkan verran. Loppuvoittosaldoksi jäi n. 7000-8000 markkaa. Summa kuulostaa ihan mukavalta, mutta samalla työmäärällä, mitä vetojen tekemiseen käytin, olisi toki rehellisillä töillä ansainnut paljon enemmän.

Oma vedonlyönnin nautintoni lähtee vetojen suunnittelusta ja todennäköisyyksien arvioinneista. En seuraa lyötyjen vetojen lopputuloksia juuri ollenkaan - mahdolliset voitot näkyvät kyllä joka tapauksessa Veikkauksen pelitililläni. Syy siihen, miksi vetojen toteutumista ei mielestäni kannata seurata, on seuraava: Hyvien ylikertoimisien voittajavetojen tai monivetojen kertoimet ovat usein korkeat, jolloinka toivottu lopputulos toteutuu harvoin. Jos seuraisin pelaamiani kohteita esim. televisiosta, niin pettyisin lähes aina vetoni mentyä harhaan, vaikka pelistrategiani olisikin voitollinen. Harvoista voitollisista vedoista saatu mielihyvä ei korvaisi lukuisia läheltä piti tilanteita ja pettymyksiä.

Todennäköisyyksien arvioinnissa on tärkeää tarkastella kriittisesti omia tuntemuksiaan - sitä, mikä on oikeaa ja merkityksellistä tietoa ja mikä on perusteetonta mutua. On pyrittävä erottamaan tunne laskennallisista faktoista. Eräs tärkeimmistä taidoista on olla pelaamatta silloin, kun varmasti hyviä vetoja ei ole näköpiirissä. On kahlattava kaikki mahdolliset tietolähteet esiin netistä ja vertailtava niiden luotettavuusarvoja.

Veikkauksen Voittajavedossa voitolle jäämisen mahdollistaa se, että siinä pelataan muita vedonlyöjiä vastaan, jotka käyttäytyvät yhtenäisen lauman tavoin. Ensin kannattaa miettiä, mitkä tuntuvat parhailta pelikohteilta, ja sitten pitää pelata juuri päinvastoin, sillä nuo parhaat pelikohteet tuntuvat parhailta myöskin muista pelaajista, jolloinka niiden kertoimet jäävät liian alas. Suomalaisten puolesta ei kannata pelata koskaan - paitsi tietenkin silloin, jos pelaa ulkomailla.

Voittoisan Voittajadon pelaamisen voisi kiteyttää seuraaviin periaatteisiin:

- Hanki tietoa ja muuta tiedot numeerisiksi todennäköisyysarvioiksi.

- Pelaa suomalaisia ja tunnettuja nimiä vastaan.

- Mieti, onko pelaamasi laji yllätysaltis vaiko ennustettava. Yllätysalttiissa lajissa pelaa suuria kertoimia, ennustettavissa lajeissa vältä suurimpia kertoimia.

- Tee lista parhaista ylikertoimista ja pelaa niistä vain muutamaa parasta - näin sinulle jää virhemarginaalia, vaikka olisitkin arvioinut tilanteen väärin.

- Yhtä oleellista kuin hyvien vetojen löytäminen on huonojen vetojen karsiminen. Hyvien vetojen löytämiseen vaaditaan työtä ja taitoa, huonojen vetojen karsimiseen lähinnä itsekuria.

- Usko kärsivällisesti pelistrategiaasi pitkissäkin häviöputkissa. Älä hötkyile toteutuneiden tulosten perään. Luota todennäköisyyksiin enemmän kuin omiin tuntemuksiisi.

Ei kommentteja: