torstaina, tammikuuta 15, 2004

Miehet ja feminismi

Kommentointia poimintoihin Jouni Varangan Gradusta.

JV: "Ajatus naisista lasten hoitamisen päävastuunkantajina on nimittäin menettänyt oikeutuksensa naisten osallistuessa yhtä lailla työelämään miesten rinnalla. Miehillä on siis suhde tasa-arvoon, jo pelkästään senkin vuoksi, että melkein kaikilla miehillä on jokin ihmissuhde johonkin naiseen."

"Melkein kaikilla miehillä" sulkee ulos satoja tuhansia miehiä Suomessa, jos ihmissuhteella tarkoitetaan jonkin sortin seurustelusuhdetta. Onko myös ajatus miehistä perheensä elättäjinä menettänyt merkityksensä ja ovatko naiset valmiit ottamaan vastuun koti-isien elatuksesta?

JV: "Suomen nykyisen hallituksenhallitusohjelmassa mainitaankin, että "tasa-arvopoliittiset kysymykset arvioidaan myös miesnäkökulmasta" (Valtioneuvosto 2003, 12). Tämä kaikki tarkoittaa sitä, että erityinen "tasa-arvon miesnäkökulma" olisi kehittymässä Suomeen."

Tasa-arvon miesnäkökulma on jo kehittynyt ja se on luettavissa vaikkapa tästä blogista.

JV: "Kun on tutkittu miesten mielipiteitä feminismistä, on havaittu, että feminismi hyväksytään jos se tulkitaan pelkästään tasa-arvon tavoitteluksi, mutta siihen suhtaudutaan negatiivisesti, jos feminismi käsitetään muulla tavoin."

Feminismissä ei olisi vikaa silloin, jos se käsitettäisiin yksiselitteisesti naisten etujen ajamiseksi. Silloin kun sekaan heitetään väitteitä tasa-arvon ajamisesta, vaikka ei oikeasti tasa-arvosta välitettäisikään, niin silloin ollaan harhapoluilla.

JV: "Feminismin määritteleminen tasa-arvon ajamiseksi on kuitenkin ongelmallista. Määritelmä mahdollistaa retoriikan, jossa feminismin nimissä vaaditaan miesten aseman parantamista naisten aseman kustannuksella. Näin voi käydä, jos miehet esitetään sukupuolten välisten suhteiden altavastaajina, joiden ongelmiin on syynä naisten liian hyvä asema. Tällaisessa tilanteessa mies voi sanoa olevansa "feministisempi kuin feministit", koska kiinnittää huomionsa myös miesten kokemaan sortoon. Tarvitaan siis muunlainen määritelmä."

Niinpä, minä olen feministisempi kuin feministit itse. Feminismi pitäisi erottaa kokonaan tasa-arvon käsitteestä.

JV: "Feminismin yhtenä perusperiaatteena voi nähdä miehisen ylivallan ja mieskeskeisen yhteiskuntajärjestyksen kyseenalaistamisen. Ihmisyyden normina olemisen seurauksena miesten edut ja arvostukset esitetään yleisinä ihmisen etuina, kun taas naisten etuja ja ongelmia pidetään toisarvoisina."

Onko tuolle väitteelle olemassa mitään perusteita? Ihmisyyden normi on nainen ja naisen halut. Jos mies haluaa seksiä ja nainen ei, niin normina on se, että nainen on oikeassa. Jos nainen kokee tulleensa seksuaalisesti häirityksi, niin nainen on oikeassa. Ihmisyyden normissa miesten haluilla ja biologisilla taipumuksilla ei ole mitään arvoa. Lait on suunniteltu naisten näkökulmasta käsin.

Ei kommentteja: