maanantaina, tammikuuta 26, 2004

Lihavien naisten epätasa-arvo

Ilta-Sanomat ottaa esiin kysymyksen, miksi lihavuus on naisille kauneusvirhe ja luonnevika, mutta miehille se tuo lisää arvovaltaa? Lihavien naisten epätasa-arvon syyksi tarjotaan modernin länsimaisen yhteiskunnan sukupuolijärjestystä. Tommipommi tokaisi taannoin, että lehtien mieskolumnistit ovat väärässä vain joka toinen kerta, naiskolumnistit aina. Poikkeus ei vahvista sääntöä tälläkään kertaa.

Miksi lihavia miehiä ei kauhean usein pilkata? Koska pilkkaaja saisi helposti turpaansa. Lihavat naiset eivät vedä ketään turpaan. Ketä kiusataan koulussa? Sitä, joka menettää malttinsa helpoiten ja johon kiusaaminen tehoaa. Naisiin ylipainosta kiusaaminen tehoaa paremmin kuin miehiin. Sellaisia uhreja on mukava kiusata, jotka pahoittavat mielensä, mutta jotka eivät toisaalta pysty maksamaan fyysisesti takaisin samalla mitalla.

Miksi tavallisia ja alempitasoisia miehiä ei pilkata yleensä juuri mistään asioista? Siksi, että heillä ei ole mitään, mitä muut haluaisivat. He voivat käyskennellä rikkinäisissä tuulipuvuissaan maha pömpöttäen ilman, että kukaan sanoo halaistua sanaa. Pilkkaaminen on vallan käyttöä niitä kohtaan, joilla valtaa sinua kohtaan tai joilla on jotain, mitä sinä haluat. Alempitasoinen mies ei voisi olla paljoa iloisempi kuin joutuessaan pilkan kohteeksi - merkkinä siitä, että hänet on huomattu ja että hänellä on merkitystä.

Miehet arvottavat naisia ulkonäön perusteella avoimesti. Naiset arvottavat miehiä statuksen ja varakkuuden perusteella peitellysti. Naiset eivät voi pilkata alhaisen statuksen omaavia ja köyhiä miehiä, koska silloinhan naiset tunnustaisivat avoimesti arvostavansa nuo ominaisuudet korkealle miehissä. Naiset voivat kauhistella uskottomia miehiä tai väkivaltaisia miehiä, koska ne ovat naisten paheksumien yleisten ominaisuuksien listalla.

Ylipainoisia naisia pidetään velttoina ja laiskoina, mutta miesten kohdalla tilanne ei välttämättä ole niin. Miksi? Siksi, että on paljon miehiä, jotka eivät yksinkertaisesti viitsi välittää ulkomuodostaan ja lihavuudestaan ja jotka keskittävät kaiken energiansa työntekoon ollen siten ahkeria. Kaikki naiset sen sijaan välittävät lihavuudestaan ja jos nainen ei tee tarvittavia toimia(laihduta) sen eteen, mistä hän välittää suuresti, niin häntä pidetään laiskana.

Se, että ihminen ei saa olla lihava tai jotain muuta aikuisena joutumatta pilkan kohteeksi on merkki siitä, että ihminen on merkityksellinen. Merkityksettömiin ihmisiin ei kiinnitetä mitään huomiota. Aika huolestua on tullut silloin, kun kukaan ei ole sinusta kiinnostunut.

Ei kommentteja: