maanantaina, joulukuuta 29, 2003

Lesbojen pari- ja seksisuhteet

Lesboudesta tiedetään vähemmän kuin homoudesta, koska lesboja on homoja vähemmän ja muutenkin lesbouden tutkimukseen on kiinnitetty vähemmän huomiota. Lesbot arvostavat parisuhteen korkealle, kuten heteronaisetkin. Bell ja Weinber havaitsivat tutkimuksessaan, että 82% heidän haastattelemistaan lesboista eli suhteessa. Suurin osa lesboista piti sitoutumista parisuhteeseen tärkeimpänä arvona elämässään. Lesbot pitivät partnerin fyysistä kauneutta ja ikää vähemmän tärkeinä yksityiskohtina.

Suurin ero lesboparien ja muunlaisten parien välillä on seksuaalisessa aktiivisuudessa. Lesbot ovat tyytyväisempiä seksiinsä kuin heteronaiset - ehkäpä siksi, että lesbojen seksitekniikat soveltuvat paremmin naisen seksuaalisiin tarpeisiin. Lesboilla on vähän "teknisiä" seksiongelmia, mutta toisaalta seksin määrä pitkissä lesbosuhteissa huomattavan vähäinen. Seksuaaliseen haluun liittyvät ongelmat ovat lesboilla yleisiä. Vain kolmannes yli kaksi vuotta suhteessa olleista lesboista harrastaa seksiä useammin kuin kerran viikossa. Yli viisi vuotta yhdessä olleista lesboista 46% harrastaa seksiä harvemmin kuin kerran kuussa.

Lesbot harrastavat seksiä rajoittunein seksuaalisin tekniikoin. 61% lesbopareista harrastaa suuseksiä hyvin harvoin tai ei ollenkaan(XXX-filmit eivät taidakaan sittenkään perustua dokumenttiperäiseen aineistoon). Lesbot harrastavat suhteen ulkopuolisia seksijuttuja yhtä usein kuin heterot. Lesbojen suhteen ulkopuoliset "jutut" olivat usein tunnepohjaisia kuten heteronaisillakin, eivätkä pelkkää seksiä. Puolet lesbopareista, joilla oli vähän genitaaliseksiä, oli tyytymättömiä seksuaalisuuteensa. Lesbosuhteiden karitumiskuvio oli usein hyvin samankaltainen. Toinen partnereista aloitti ulkopuolisen suhteen ja jätti kumppaninsa uuden rakastettunsa tähden.

Feminiiniset arvot näkyvät lesboudessa suhdesuuntautuneisuutena, mutta ei suhteiden koossa pysymisenä, mikä todistaa sitä stereotyyppiä vastaan, että nainen olisi suhteen "liima". Vaikka lesboseksi saattaa olla naiselle antoisampaa kuin heteroseksi, niin se ei heijastu seksin yleisyytenä pitkissä lesbosuhteissa. Kaikki tutkimukset osoittavat, että naiset haluavat seksiä vähemmän kuin miehet. Voi olla, että pitkien lesbosuhteiden seksin vähyys johtuu tuosta naisille tyypillisestä ominaisuudesta.

Eräs tulkinta lesboseksistä on, että se heijastaa naisten "todellista" seksuaalisuutta. Vähän genitaaliseksiä ja paljon ei-genitaalisia hellyyden osoituksia.

Homojen liitot kestävät jostakin syytä pitempään kuin lesbojen liitot. Ehkäpä lesboilla on suuremmat odotukset suhteittensa suhteen tai ehkäpä lesbot muuttavat yhteen hyvin nopeasti ja sitä myöten myöskin tunteet kylmenevät nopeasti. Eräs teoria on se, että lesbojen tiukoissa naisverkostossa on paljon uusia tulokkaita tyrkyllä vanhan partnerin korvaajiksi.

Kotityöt eivät jakaudu tasan homojen ja lesbojen liitoissa. Vähemmän ansaitseva(vrt. Susanna Sievinen) tekee suurimman osan kotitöistä. Useimmat parit väittivät jakavansa työt tasan, vaikka tarkempi tarkastelu kertoi kotitöiden jakautuvan epätasaisesti.

Ei kommentteja: