maanantaina, joulukuuta 29, 2003

Hopeanväriset autot ovat turvallisempia

Uusiseelantilainen tutkimus kertoo, että hopean väriset autot ovat 50% turvallisempia kuin valkoiset autot. Mustat, ruskeat ja vihreät autot olivat erityisen vaarallisia ajettavia.Tulos on siinä mielessä yllättävä, että muistaakseni painija Pertti Ukkola luopui joskus hopeanvärisestä Porschestaan juuri siksi, että hän oli ajanut sillä kolarin, jossa hänen autonsa oli jäänyt liian harmaana loskakelissä havaitsematta.

Itse olen joskus keksinyt loistavan idean onnettomuuksien välttämiseksi: Laitetaan kaikkiin autoihin pakolliseksi kirkas raidallinen väritys. Sellainen auto on helppo havaita liikkeessä. Eikä vaimonkaan kanssa tule sitä iänikuista riitaa väristä autoa hankittaessa.

Selitysyrityksiä ja ihmettelyjä tutkimustulokselle: 1) Tiukoissa sekunnin murto-osissa tehtävissä päätöksissä ihminen "lukittuu" tummaan kohteeseen, kuten amatööri potkaistessaan pallon suoraan maalivahdille. 2) Oliko onnettomuusalttiutta tutkittu talvisin, sillä harmaalla talvikelillä hopeanvärinen auto on vaikea havaita? 3) Hopeanväriset autot ovat yleensä kalliilla metalliväreillä päällystettyjä, joten niitä ajavat luultavammin varakkaammat henkilöt. 4) Persoonallisuus vaikuttaa auton valintaan. Järkevät henkilöt ajavat mieluusti hopeanvärisillä menopeleillä.

Ei kommentteja: