perjantaina, marraskuuta 21, 2003

Venäläinen yritys lakkauttaa avioliitto

The Atlantic Monthly vuodelta 1926 kertoo: "Kun bolsevikit tulivat valtaan, he kohtelivat avioliittoa samoin kuin mitä tahansa instituutiota - vihalla ja tarkoituksena tuhota se. Ensimmäisinä tekoinaan kommunistinen hallitus lakkautti termin "aviottomat lapset." Nyt venäjän hallitus kehuskelee maailmalla, että "meillä ei ole aviottomia lapsia."

"Samalla säädettiin laki, mikä oikeutti avioeron saantiin muutamissa minuuteissa - kumman tahansa osapuolen aloitteesta. Seurauksena oli kaaos: Miehet vaihtoivat vaimojaan samalla antaumuksella, millä he kumosivat 40 prosenttista vodkaa. Joillakin miehillä on parikymmentä vaimoa ja lapsia kaikkien näiden kanssa. Lapset joutuvat hoivan puutteessa kaduille. He ovat uhka, koska heistä on tulossa ammattirikollisia. Puolet lapsista on huumeveikkoja ja seksuaalipervertikkoja. Perheiden hajottaminen on vastuussa suuresta osasta noista lapsista."

"Maalaiskylät ovat kärsineet eniten. Avioliittojen ja erojen epidemia on puhjennut maaseudulla. Neljäkymmentävuotta naimisissa olleet ihmiset jättävät puolisonsa ja menevät uudelleen naimisiin. Nuorella pojalla saattaa olla kolme vaimoa ja nuorella tytöllä sama määrä abortteja. Maalaisnaiset valittavat: "Abortit ovat häpeä kylällemme, mutta koitapa itse hoitaa lapset yksinäsi, niin kyllä mieli muuttuisi."

"Omituisia hyväksikäyttötapoja muodostui. Monet kevytkenkäiset naiset huomasivat avioliiton ja lastensaannin tuottoisaksi ammatiksi. He menivät yhteen hyvin menestyneitten maalaisisäntien kanssa ja kiristivät miehiltä elatusmaksuja, niin että jotkut miehet olivat joutuneet myymään viimeisen lehmänsä. Jotkut isännät ottivat vahvoja kesävaimoja satokaudeksi töitä tekemään ja erosivat heistä syksyn tullessa.

"Talvella 1925 opiskelijatyttöjä syytettiin liian löyhästä suhde-elämästä ja aborteista. Opiskelijatytöt vaativat kuitenkin samoja aborttioikeuksia, mitä tehtaitten naisilla oli. Jotkut kommunistisen nuorisojärjestön edustajat pitivät kieltäytymistä yhden yön suhteista pahimman laatuisena ennakkoluuloisuutena."

"Aluksi kommunistien teoriana oli, että valtion pitäisi pitää huolta lapsistaan äitien sijaan. Köyhällä Venäjällä ei ollut siihen kuitenkaan varaa ja nyt ongelmana ovat lukuisat yh-äidit. Komissaari Byelobrodov sanoi, että avioliittoa ei saisi jättää täysin yksityiseksi sopimukseksi. Vakaa avioliitto takaisi paremmin lasten aseman. Toinen puhuja vastusti ehdotusta, koska se antaisi naisille mahdollisuuden kiristää elatusmaksuja rikkailta miehiltä.

"Nainen Kostromasta kertoo: Niin kauan kuin nuori poika pysyy alemmantasoisena, hän kunnioittaa vaimoaan, mutta kun hän nouseen ylemmäntasoiseksi, niin jotakin tulee heidän välilleen - Hän jättää vaimonsa ja lapsensa ja menee yhteen toisen naisen kanssa ja tuo kurjuutta molemmille naisille."

"Kommunistisen valtion unelma on vapaa rakkaus. Avioliitto, joka on vapaa kaikista sitoumuksista ja josta tulee kahden henkilön vapaa unioni. Madama Kollontai, venäjän feministijohtaja sanoi, että miehet eivät kuitenkaan pysty maksamaan elatusmaksuja monille vaimoilleen, joten hän kannatti "avioliittovakuutusta", joka auttaisi lasten elatuksessa. Hän myöskin huomautti, että vaikka nuoriso eli löyhää suhde-elämää, niin hyvänä puolena prostituutio oli suurelta osaltaan kadonnut."

Ei kommentteja: