lauantaina, lokakuuta 11, 2003

Yksinhuoltajat

Katselin aamulla Ben Furmanin ohjelman yksinhuoltajista. On tuo Ben kyllä melkoinen lässyttäjä. Miehet ovat avioeroissa ja yksinhuoltajuustilanteissa sillä lailla naisia paljon paremmassa asemassa, että yksinhuoltajamies on ihmisten silmissä sankari siinä missä yksinhuoltajanainen on epäonnistuja. Yksinhuoltajuus nostaa miehen markkina-arvoa merkittävästi. Toisaalta, avioerossa etävanhemmaksi jääneenä mies on neutraalissa asemassa siinä missä nainen etävanhempana on totaalinen epäonnistuja ja surkea äiti.

Ohjelman yh-naiset sanoivat olevansa tyytyväisiä yksinhuoltajuuteen. Siis verrattuna mihin? Siihenkö, että heillä olisi kohtuullinen mies? Tyypilliseen tapaan ohjelman yksinhuoltajat kiistivät tarpeen isän antamalle miehen mallille ja sanoivat, että onhan noita miehiä tuttavapiirissä. Yksi keskustelijoista naurahti vanhalle neuvolle, että "älä missään tapauksessa hankkiudu yksinhuoltajaksi". Helppohan se on naureskella, kun veronmaksajat huolehtivat maksupuolesta kriittisissä tilanteissa. Toisaalta keskustelun osallistujat olivat luultavasti fiksummasta päästä naisia, jolloinka heidän onnistunutta elämänhallintaansa ja kasvatustaan ei voi yleistää kovin kattavasti koskemaan koko yksinhuoltajien kenttää. Onko edes olemassa objektiiviseen itsekritiikkiin kykeneviä yksinhuoltajia, jotka tunnustavat, että isänmallille ja isän osuudelle olisi tarvetta, jotta lapsi saisi parhaat mahdolliset lähtökohdat?

Ilkka Kokkariselta löytyy linkki sivulle, jossa patistellaan ihmisiä synnyttämään Downilaiset lapset abortin sijaan. Perusteluna patistelulle on mm. Downilaisten lasten iloisuus ja elämästä nauttiminen. Helpoin tapa välttää ongelman pohtiminen on sysätä vastuu päätöksestä vanhemmille. Jos te olisitte vastuussa Downilaisten ja muitten vammaisten lasten abortointipäätöksistä, niin miten toimisitte? Abortoisitteko ketään ja jos abortoisitte, niin minne vetäisitte rajan? Oliko hyväksyttää synnyttää itselleen Downilaisia, kuuroja, sokeita tai muilla tavoin vammaisia lapsia?

Kiitos kaikille osanottajille tästä mielenkiintoisesta ja tasokkaasta keskustelusta kommentiosastolla.

Ei kommentteja: