keskiviikkona, lokakuuta 22, 2003

Vapaat markkinat

Väärien ajatusten kata-logi kirjoittaa: "Olkoot vapaat markkinat, pelataan sitten niillä säännöillä. Mikäli seksuaalisen eriarvoisuuden tasaamiseksi ei tarvita mitään tulonsiirtoja, en näe mitään moraalista perustetta niiden käyttämiseksi myöskään sosiaalisten eriarvoisuuksien tasaamiseen. Siinä missä Henry vaatii sinänsä johdonmukaisesti seksuaalista tasa-arvoa sosiaalisen tasa-arvon rinnalle, minä kannatan molemmista luopumista tiettyyn rajaan asti."

Vapaat markkinat sopivat huonosti rajallisten ja inhimillisesti ottaen hyvin tärkeiden resurssien jakamiseen. Vapaat markkinat eivät optimoi onnellisuuden määrää. Kuvitellaanpa tilanne, että asuntoja olisi olemassa vain yksi asunto yhtä taloutta kohden, eikä enempää saisi rakentaa. Vapailla markkinoilla asunnot jakaantuisivat siten, että joillakin talouksilla olisi useita asuntoja ja toisilla ei olisi yhtään asuntoa, mikä johtaisi suuriin inhimillisiin kärsimyksiin. Jos vapaita markkinoita rajoitettaisiin tuossa tapauksessa niin, että asuntojen hankinnassa saisi kilpailla vain laadulla, ei määrällä, niin kaikille riittäisi omaa markkina-arvoa vastaava asunto ja onnellisuuden määrä optimoituisi. Hyvän inhimillisen peruselämän edellytys(asunto) tulisi täytettyä niin, että vapaalle laadullisellekin kilpailulle jäisi tilaa.

Väärien ajatusten kata-logi esittelee markkina-arvoon ja sosioekonomiseen asemaan perustuvan nelijaon Menestyjiin, renttuihin, nörtteihin ja luusereihin. Tuollaisten kaavioiden tekeminen niin, että ne kuvaisivat todellisuutta merkittävässä määrin on usein vaikeaa. Alhaisen sosioekonomisen aseman ja korkean markkina-arvon miehet eivät välttämättä ole renttuja - muuten vaan charmikkaita ja köyhiä kuitenkin. Nörttejä löytyy varmaan melkein kaikista sosioekonomisista asemista ja mitä olen sattuneista syistä alkoholisteja, syrjäytyneitä ja pitkäaikaistyöttämiä nähnyt viime aikoina, niin eivät he ole mitenkään poikkeuksellisen usein alimmantasoisia miehiä, sillä kyllä heillekin on olemassa runsaasti tasoaan vastaavia naisia varsinkin vanhemmissa ikäluokissa.

VAK: "Näin nörtin näkökulmasta katsottuna pitäisin mielelläni itse edes ansaitsemani rahat, jos nyt ei kuitenkaan heru. Muutos olisi Nörteille parempaan suuntaan nykyisestä katsoen, tosin Luusereiden ja Renttujen kustannuksella." Muutos ei tapahtuisi pelkästään luusereiden ja renttujen kustannuksella, vaan varsinkin pienituloisten naisten, kuten yksinhuoltajien kustannuksella, mikä taas johtaisi Amerikan tyyliin lisääntyvään luusereiden, renttujen ja rikollisten määrän kasvuun. Kannattaako teoreettisia yhteiskuntapoliittisia linjoja miettiä vain omasta näkökulmastaan?

Ei kommentteja: