lauantaina, lokakuuta 25, 2003

Miksi naiset suosivat öykkäreitä?

Huomioita kommenttiosastolta poimittuihin ajatuksiin: Kevyesti: "Minua kiinnostaisi nyt, miten erilaiset miehet ovat ottaneet oman paikkansa poikien hierarkiassa. Fyysisyyden rinnalle nousee vielä toisen hermojen testaaminen naljailulla ja pyrkimys toisen julkiseen häpäisemiseen." Puolustuskyky ei ole fyysisyydessä sinänsä, vaan päättäväisyydessä puolustaa itseään - antaa takaisin samalla mitalla. Naljailulla ja tönimisellä testataan uhrin puolustusvalmiuksia.

KTM: "Esikoulun välitunneilta alkaa painiminen ja mukilointi, joka jatkuu yläasteelle saakka, muokaten pojan itsetunnon (ja sitä kautta naismenestyksen)." Tuo on kaikille tuttu ilmiö ja kysymys kuuluu, pitäisikö tuo kierre katkaista jotenkin ja miten? Emmehän me ole biologiamme orjia? Pitäisikö tyttöjä yksinkertaisesti kieltää suosimasta aggressiivisia öykkäreitä?

"Muistan lukion alkupuolelta tilanteen, jossa eräs öykkäri käyttäytyi ja uhkaili uskomattoman lapsellisella tavalla. Kun kysyin häneltä käytöksensä syytä, hän vastasi toistamalla kysymykseni "hassusti" äännellen. Mielenkiintoiseksi tämän arkisen tapauksen teki se, että luokan tytöt kihersivät ihastuneina ja pitivät öykkärin vastausta selvästikin äärimmäisen cooliuden merkkinä." Olen havainnut viime aikoina saman ilmiön jatkuvan aikuisten naisten parissa. Suurin osa naisista lähtee öykkärin kelkkaan ja hyväksyy käytöksellään kiusaamiset. Mikseivät naiset sano öykkäreille suoraan, että "annahan olla viimeinen kerta kun kiusaat ressukka-Petteriä"?

"Tietysti ajatus on kärjistetty, mutta totuus on ettei mikään älykkyys tai sosiaaliset taidot voi korvata ikiaikaista alfauroksen merkkiä: kykyä vetää muita turpaan." Niin, muut taidot voisivat korvata sen, jos naiset eivät suosisi öykkäreitä.

Kevyesti: "Pitäisikö tyttöjä erityisesti valmentaa kohtaamaan poikien hierarkiataistelut ja huomioimaan, että heidän apinanaarailta peritty pisteytysjärjestelmänsä saa heidät valitsemaan yleisönä moraalisesti epäilyttävimmän roolin? Voivatko pojat tuon koettuaan enää koskaan luottaa naisiin?" Niin, pojille korostetaan, kuinka pitää olla herrasmies ja käyttäytyä kiltisti. Sitten pojat näkevät, kuinka tytöt palkitsevat tuollaisen käytöksen. Miksi valistunut kasvattaja kasvattaisi pojista kilttejä herrasmiehiä, jos heistä siten tulee luusereita?

KTM: "Voittajia ei todellakaan tule niistä "herkistä ja empaattisista" (tosin ei myöskään niistä pahimmista pukareista). Mitä "herkempi ja empaattisempi" poikalapsi on, sitä tärkeämpää on valmentaa häntä järkipuhetta kuuntelemattomia kiusaajia vastaan."

Kevyesti: "Miten valmentaisitte omaa poikaanne, jotta tämä osaisi pitää puolensa muttei kuitenkaan menisi mukaan muitten kiusaamiseen?" Poikien luonteissa on eroja, jotenka yleispätevien ohjeiden antaminen on vaikeaa. Oleellisinta on opettaa poika antamaan kiusaustilanteessa takaisin samalla mitalla, jos se ei ole luontainen kyky. Kiusaamisalttiuteen auttaa ehkäpä pojan ohjaaminen johonkin harrastukseen panostamiseen niin, että hänen itsetuntonsa koostuu tuosta harrastuksesta saatavista onnistumiskokemuksista, eikä jää pelkästään hierarkisten onnistumiskokemusten varaan.

"Olisi edelleen mielenkiintoista kuulla, muistavatko tämän palstan miehet poikien tyttöihin kohdistamaa julmuutta, josta Arawn kertoi?" Minä muistan, että hiljaisia ja tyhminä pidettyjä tyttöjä kiusattiin avoimesti ja armottomasti ala-asteella.

"Purkaako poika suosittujen tyttöjen jahtaamisessa kertynyttä jännitystä tyttöihin, jotka kokee oman tasonsa alapuolisina?" Tuskin niin, mutta hiljainen ja puolustuskyvytön tyttö on helpoin kiusauskohde keskivertojampallekin, joten ehkäpä siinä haetaan vallantunteen kokemusta.

"Entä jos kiusaamisessa lapsi muun ohessa yrittää pitää huolta siitä, ettei hänen markkina-arvonsa laske sen kautta, että alempitasoiset ystävystyvät hänen kanssaan tai jopa ihastuvat häneen?" Mukanakiusaajat tekevät varmaan noin, mutta kiusaamisen moottoreiden kiusauksen aloitusmotiivit lienevät hierarkian huippupaikan saavuttamisessa.

Anrui: "Nyt on siis todistettu se, että miehet kyllä tajusivat missä mennään. Entä naiset? Muistatteko te sitä tyttöjen poikiin kohdistamaa julmuutta, minkä täällä ohitatte olankohauksella?"

Ei kommentteja: