keskiviikkona, elokuuta 20, 2003

Parisuhde ja koulutuserot

Koulutuseron vaikutus parisuhteeseen on keskustelupalstojen vakiopuheenaihe, kuten tässä Ellien keskustelussa. Keskustelijat ovat jakaantuneet karkeasti ottaen kahteen leiriin. On niitä akateemisia, jotka eivät koskaan seurustelisi duunarin kanssa ja niitä, jotka katsovat, että koulutus ei kerro ihmisestä paljon mitään. Kummankin leirin mielipide perustuu yleensä jonkin sortin omiin kokemuksiin. Kuinka suuri vaikutus koulutuserolla on parisuhteeseen?

Kuka sitten on duunari? Monien mielissä duunari-sanasta tulee mieleen raksapölkyllä haalareissa istuskeleva mies, joka vetää Norttia ja popsii lenkkimakkaraa lounaakseen tokaisten: "Voi viddu, Kalpa hävis taas ja Kimiltä meni laatikko sököks. Tänään pitää vetää kunnon lärvit." Tuollainen duunarin karikaryyri ei tietenkään miellytä kovin monia akateemisia, mutta entä sitten poliisit, palomiehet ja yrittäjät - ovatko hekin duunareita? Harvemmin minä olen kuullut akateemisten naisten sanovan poliiseja duunareiksi, vaikka heidän juttutasonsa vastaa usein aika hyvin tuota duunarin karikatyyriä. Sitä vastoin akateemiset naiset sanovat, että: "Oi ihanaa, univormuinen poliisi, iiik! Tuollaisen kuin saisi itselleen" Duunarisyrjinnästä ei ole jäljellä jälkeäkään.

Onko oikeasti niin, että sillä ei ole käytännössä mitään väliä, onko mies duunari vai ei, jos miehellä on hyvä asema markkina-arvohierarkiassa, kuten vaikkapa poliiseilla ja palomiehillä on? Mies voi olla täysin sivistymätön ja tyhmä, kunhan hän vain säteilee vallan tunnusmerkistöä. Jos akateeminen nainen sanoo, että hän ei voisi seurustella duunarin kanssa, niin tarkoittaako hän silloin, että hän ei voisi seurustella duunarin karikatyyrin kanssa vai tarkoittaako hän sitä, että hän voisi kyllä seurustella esimerkiksi Markus Pöyhösen oloisen duunarin kanssa?

Entäs sitten taiteilijat ja muusikot, ovatko he duunareita vai sivistyneistöä? Taiteilijathan ovat tavoiteltuja parisuhdekumppaneita, vaikka he eivät tiedä trigonometriasta juuri mitään. Jos joku on lähtenyt taiteilijaksi peruskoulupohjalta, niin häntä haastatellaan lehdissä ja televisiossa maailmanpolitiikan kysymyksistä kuin suurtakin gurua. Jos ihminen on "jotakin", niin hän ei enää ole duunari, vaan varteenotettava aviomiesehdokas akateemiselle naiselle, joka ei ikinä seurustelisi duunarin kanssa.

Ei kommentteja: