sunnuntaina, elokuuta 17, 2003

Onnen avaimet ja humanistien juoni

Kysyn vaan suhtautuu kriittisesti onnellisuustutkimukseen, joka kertoo suomalaisten olleen onnellisempia vuonna 1984 kuin nyt. Vaikka tuohon tulokseen tullut tutkimus ei ollutkaan mitään kovin eksaksia tiedettä, niin se voi pitää aivan hyvin paikkansa. Ihmisten onnellisuus on vain osittain riippuvainen siitä, miten heidän asiansa ovat. Onnellisuuteen vaikuttaa oleellisesti myös se, miten heidän asiansa ovat suhteessa naapureihin ja muihin läheisiin vertailukohtiin. Ammattijääkiekkoilijakin voi olla onneton miljoonapalkallaan, jos samantaitoinen seurakaveri saa parempaa palkkaa. Onnellisuutteen vaikuttaa oleellisesti myös se, mihin suuntaan ihminen on menossa. Jos työtön pääsee mäkkärille töihin, niin hän voi olla ihan onnellinen, mutta jos Jorma Ollila saa potkut ja joutuu mäkkärille töihin, niin hän ei välttämättä ole onnellinen. Ihminen on onnellinen, jos hänellä on joku mitä rakastaa, jotain mitä odottaa tulevaisuudelta, jotain mitä tehdä ja hänellä menee elämä ylöspäin ja paremmin kuin vertaisryhmillä. Onnellisuuden kokemus vaatii tiettyjä perusasioita, mutta kaiken kaikkiaan onnellisuus on hyvin suhteellinen käsite.

Lumikki arvuuttelee, mitä blogini uudet värit tarkoittavat: "Uudessa ulkoasussa oranssi ja kirkas keltainen on korvannut pinkin ja haalean kellertävän. Mistä se kertoo? Uudesta, tiukemmasta asenteestako?" En ole vielä toistaiseksi niin syvällinen bloggaaja, että jokainen blogini ulkonäkömuutoskin voitaisiin tulkita syvälliseksi viestiksi. Värien vaihto tarkoittaa, että olin kyllästynyt vanhoihin. Tämä kommenttini saa Lumikille kylmät väreet selkäpiihin: "Kannatan ensisijaisesti sitä, että naiset jaetaan tasaisemmin miesten kesken yksi mies yhtä naista kohden periaatteella." Mikäs vanhassa kunnon yksiavioisuudessa nyt on niin karmivaa. Kiehtovatko haaremit enemmän?

Kysynpä vaan mietiskelee kommentissaan, miksi naisbloggaajat vaikuttavat olevan usein ylempitasoisia, mutta miesbloggaajat alempitasoisia? Minä arvelen, että sekä mies- että naisblogaajat ovat keskimääräistä alempitasoisempia. Bloggaaminen on nörttilaji, kuten shakki, tietokonepelit jne, eikä trimmatuimmilla yksilöillä ole aikaa käytettäväksi markkina-arvon kannalta näin merkityksettömään harrastukseen. Illuusio miesbloggajien huonommasta tasosta johtuu siitä, että on blogimaailmassa on trendikästä julistaa olevansa alempitasoinen mies ja siitä, että naisbloggaajat ovat ikänsä puolesta hyvin usein markkina-arvonsa huipulla ja tuossa iässä naisen on aika vaikea edes tyriä markkina-arvoaan millään tavoin.

Minulla on teoria Amerikan sähkökatkosten syyksi. Minä arvelen, että humanistiterroristit ovat kaiken takana tavoitteenaan katkoa Ilkka Kokkariselta piuhat, missä he tuntuvatkin onnistuneen mainiosti. Humanismi on kaiken takana.

Ei kommentteja: