torstaina, elokuuta 14, 2003

Onko parisuhde vankila?

Vilkaistaanpa hiukan muutamiin uuden blogitarjonnan mielenkiintoisilta vaikuttaviin yksilöihin. Kysyn vaan antaa linkin Laura Kipnisin parisuhteeseen kriittisesti suhtautuvaan kirjoitukseen: "Moderni parisuhde on valvontakoneisto ja vankila, sinun pitää parisuhteessa ollessasi tehdä 50% kotitöistä, et voi lihoa, et voi viettää haluaamasi aikaa tietokoneen ääressä, et voi ryypätä vapaasti jne. Yksityiskohdat eivät ratkaise, mutta oleellista on, että että parisuhteessa et voi tehdä lukemattomia asioita, joita muuten voisit"

Se, että parisuhde asettaa monia rajoituksia eri toiminnoille, ei ole ainakaan useimmille miehille pahasta pitkällä aikavälillä. Yksin olleessaan monet miehet ajautuvat rappiolle valvonnan puutteessa, kun ryyppääminen, liiallinen tietokoneen käyttö ja kotityölaiskuus saavat vallan. Ihminen tarvitsee kuria. Jos itsekuria ei ole, niin kurin on hyvä tulla ulkopuolelta. Tyrannin kurin alla ei ole mukava olla, mutta jos parisuhde toimii itsekurin kasvattamisen kautta, niin ihmisen kasvu edistyy. Sinkkuus ei kasvata ihmistä parisuhteen lailla. Ja mitä syömiseen tulee, niin sitä voi harrastaa parisuhteessa paljon enemmän kuin sinkkuna ollessaan, koska sinkun on pysyttävä timmimmässä kunnossa lihamarkkinoita ajatellen.

Mielenkiintoisempia ja tarkempaa tarkastelua vaativia Kipnisin väittämiä ovat: "Ihmisille on vaikea myöntää, että pitkissä parisuhteissa on asioita, jotka yksinkertaisesti ovat syvältä perseestä" ja ylipäänsä parisuhteen siunauksellisuutta kriittisesti käsittelevät mielipiteet. Epäilen(tarkemmin tutustumatta aiheeseen), että perusvirhe Kipnisin argumenteissa on, että hän keskittyy ylempitasoisten ihmisten aviollisten ongelmien käsittelyyn. Ylempitasoisille ihmisille sinkkuudella on todellakin paljon annettavaa, mutta parisuhdehan on siunauksellisin lähinnä alempitasoisille ihmisille, joittenka valinnanvara parisuhdemarkkinoilla on varsin rajallinen.

Monoblogi viittaa IMDb:n elokuvien katsoja-arvosteluihin. Juu, minäkin luen niitä aina toisinaan ja niistä onkin enemmän hyötyä kuin kriitikoitten sanomisista. Noitten arvostelujen ongelma on siinä, että 50% arvostelijoista sanoo jokaisen elokuvan kohdalla sen olevan joko paras tai huonoin elokuva, mitä he ovat koskaan nähneet. Siitä on sitten yritettävä päätellä rivien välistä, pitäisikö elokuvasta ehkä itse vai ei. Oikeita mielipiteitä vaikuttaa myöskin varsin sisältörikkaalta blogilta.

Ei kommentteja: