tiistaina, elokuuta 19, 2003

Naishierarkian kirjoittamattomat lait

Portti naisten maahan kirjoittaa 19.8 naisten paineista pukeutua tyylikkäästi. Kuinkahan paljon naiset käyttävät elämänsä aikana aikaa pukeutumisen miettimiseen, kenkien valintaan, meikkaukseen, tukan laittoon, karvojen poistoon, ihon rasvaukseen ja muuhun ulkonäön ehostukseen? Aika älyttömästi, veikkaisin. Mitä kaikkea naiset saisivatkaan aikaa, jos he käyttäisivät tuon ajan "hyödyllisesti"? Miksi naiset käyttävät puolet valveillaoloajastaan ulkonäkönsä ehostamiseen, ehostamisen suunnitteluun tai ehostamattomuuden murehtimiseen?

Kyse on tietenkin menestymisestä naisten keskinäisessä markkina-arvohierarkiassa, jossa ulkonäkö näyttelee pääroolia. Naisten kannalta valitettavasti markkina-arvohierarkiassa pärjääminen on nollasummapeliä, jossa lisääntyvä ulkonäköön panostaminen ei näy sijoituksen parantumisena, koska muut lisäävät panostamista yhtä lailla. Markkina-arvonsa ja ulkonäkönsä kannalta naiset panostavat aivan liikaa vaatteisiin ja meikkaukseen, vaikka panostamalla liikuntaan ja laihdutukseen saisi paljon paljon suuremman markkina-arvohyödyn käytettyyn aikaan verrattuna. Liikunta ja laihdutus ovat kuitenkin raskaita ja kovaa itsekuria vaativia toimia, jotenka on houkuttelevampaa mennä sieltä missä rima on matalin: Lisää pakkelia naamaan, uudet kengät jalkaan ja muotikolttu päälle. Meikkaukseen ja pukeutumiseen panostaminen on paljon hauskempaa kuin liikunta ja laihdutus, vaikkakin paljon tehottomampaa.

Kun nainen laittaa itsensä ykköskuntoon, niin hänen kuuluu sanoa, että hän ei ole laittautunut miehiä varten, vaan omaksi ilokseen. Nuohan eivät tietenkään ole toisiaan poissulkevia motiiveja. "Oikea" motiivi on tietenkin pärjätä paremmin naisten markkina-arvohierarkiassa ja varmistaa siten pääsy parhaitten miesten pöksyihin. Naisen kokema motiivi on ilo omasta kauneudesta.

Millainen Suomi olisi, jos naisilta kiellettäisiin heidän oman etunsa tähden kaikenlainen ehostaminen ja muotivaatettaminen? Suomi, jossa naiset laittautuisivat yhtä paljon kuin miehet. Mitä naiset tekisivät ylijäämäajan, kun kauneudenhoitoon menisi päivässä 5 minuuttia(suihku) 5 tunnin sijaan? Eikö naisista löydy kapinahenkeä ehostuksesta luopumiseen? Haaste:Kuka bloginaisista pystyy lopettamaan ehostuksen ja muotipukeutumisen puolen vuoden ajaksi? Mihin hintaan suostuisitte lopettamaan ulkonäköön panostamisen?

Ei kommentteja: