keskiviikkona, heinäkuuta 23, 2003

Tasa-arvoa ja markkinahumua

Markkina-arvoteoria ei saa vieläkään tuulta alleen. Osasyynä lienee blogosfäärissä vaikuttavien markkina-arvoteoreetikkojen innottomuus selittää asiaa triljoonatta kertaa, vaikka selitykselle olisi syytäkin, kuten sinulle jota en tunne huomauttaa. Jonkinlaisen kuvan markkina-arvoteoriasta saa lukemalla vaikkapa Google groupsista tämän keskusteluketjun. Kannattaa muistaa, että jokaisella markkina-arvoteoreetikolla tuntuu olevan hiukan omanlaisensa teoria, vaikka he ovatkin perusasioista jokseenkin samaa mieltä.

Provokaatiolle ja Portille naisten maahan pienenä vinkkinä se, että blogeissa saattaa esiintyä toisinaan ns. huumoria, jota tosin voi olla ymmärrettävän vaikea havaita, jos ei ole kovin hyvin perehtynyt sisäpiirin aikaisempiin keskusteluihin.

Feministit ja Isosisko ovat olleet kauhuissaan siitä epätasa-arvoisesta ajatuksesta, että varusmiespalveluksesta saisi lisäpisteitä pääsykokeissa. Myöskin ajatus opintoviikkojen myöntämisestä varusmiespalveluksen vastineeksi on otettu kauhulla vastaan. Onko tasa-arvo nyt mennyttä? Onneksi apu on löytynyt Kanadasta asti. Ikka Kokkarinen on ollut tarkkana ja ratkaissut feministejä piinavan tasa-arvo-ongelman: Naisethan voivat itsekin mennä armeijaan ja saada samat etuudet! Mitään tasa-arvo-ongelmaa ei siis ole. Kiitän Ilkkaa kaikkien Suomen feministien puolesta tasa-arvon hyväksi tehdystä työstä.

Naisautonkuljettajien ongelmien ydin lienee siinä, että liikenne - samalla tavoin kuin monet pallopelit - vaatii visuaalista monien liikkuvien objektien suunnan ja tulevien positioiden määrittelyä, jossa kyvyssä miehet ovat keskimäärin aika ylivertaisia. Naiset kompensoivat turvallisuusmielessä tuota kyvyn puutettaan ylivarovaisuudella, mikä tekee heistä usein ns. "tupeksijoita". Hyvä ajosuoritus koostuu monista eri osa-alueista. Naiset ovat keskimäärin hyviä vain tietynlaisen turvallisemman ajamisen osa-alueella, mikä taas ylivarovaisesta ja hitaammasta ajotyylistä tullessaan heikentää muita osa-alueita, kuten yhteispeliä ja sujuvuutta.

Ei kommentteja: