maanantaina, heinäkuuta 28, 2003

Tasa-arvo ja helpot nakit

Panu ja Portti naisten maahan keskustelevat ihmisten jakamisista eri ryhmiin. Eräs selkeimmistä ja merkityksellisimmistä tavoista jakaa ihmiset ylempi- ja alempitasoisiin on tehdä ns. baaritesti. Jos baariin menneessäsi sinä olet se, jota isketään, olet ylempitasoinen ja jos taas sinä olet se, joka yrittää iskeä, olet alempitasoinen. Alempitasoinen joutuu ottamaan pakkien ja nöyryytyksen riskin siinä missä ylempitasoinen on "työnantajan" asemassa. Samalla tavalla työhönottotilanteessa työntekijä on alempitasoinen ja työnantaja ylempitasoinen.

Elleissä naiset ovat taas katkeria "helppo nakki"-nimityksestä ja ajattelevat, että käyttämällä miehistä samaa nimitystä he pääsevät tasavertaiseen asemaan, mikä ei tietenkään pidä paikkaansa. Nimittelyllä ei ole merkitystä niin kauan kuin naiset tosiasiassa suosivat miehisiä versioita helpoista nakeista. Teot ratkaisevat. Sitten kun "pihtaavat" ATM-neitsyet nousevat naisten suosikeiksi, voidaan miehistäkin käyttää menestyksellisesti "helppo nakki"-nimitystä. Tietääkö muuten joku seuraavaan brobleemaan oikean vastauksen: Kun mies menee iskemään naista ja nainen tokaisee: "Pidät sä mua helppona nakkina vai?", niin mitä siihen pitää vastata?

Kevyesti pohtii eri yhteiskuntamalleja: 1) Tasa-arvo niin, että kaikille mahdollisimman yhtä paljon samaa, 2) Kummallekin sukupuolelle sitä mitä he näyttävät eniten tarvitsevan 3) Kullekin valinnan mukaan, mutta tasapuolisesti. Minulla käyvät oikeastaan kaikki noista malleista, kunhan lopputulos ei erityisemmin syrji alempitasoisia miehiä. Kuka pystyy esittämään sellaisen mallin jossa alempitasoiset miehet eivät ole pohjasakkaa lähes kaikilla elämän osa-alueilla?

"Eih" arvelee, että pyrin luomaan jonkinlaista ihmisluonnon vastaista järjestelmää, joka toisi etua omalle viiteryhmälleni. Samalla tavalla sanottiin orjuuden vastustajille tai naisten vapautusliikkeen edustajille ennen muinoin. Oli täysin ihmisluonnon vastaista, että orjat olisivat vapaita ja että naiset saisivat äänestää tai että he olisivat vallassa. Tasa-arvo on tosiaan ihmisluonnon vastaista, mutta se on oikeudenmukaista ja nyky-yhteiskunta on hyväksynyt tuon oikeudenmukaisuuden periaatteen. Enää puuttuu vain toteutus. Jos transhumanistien unelmat toteutuvat ja kehitetään ihmisenkaltainen superälykäs tietokone ja annetaan tasa-arvon toteutus tuolle koneelle, niin millainen yhteiskunnasta tulisi?

Ei kommentteja: