perjantaina, heinäkuuta 11, 2003

Prostituution puurot ja vellit

Hesarin pääkirjoitusosastolla Anneli Sundberg käsittelee prostituutiota tavalla, jossa syyt ja seuraukset menevät sekaisin: "Tuskin Suomessa ihan pian vallitsee tilanne, jossa äiti kysyy ylioppilasjuhlassa tyttäreltään: "Pyritkö oikeustieteelliseen vai rupeatko prostituoiduksi?" Ei varmaan vallitsekaan. Kuinka pian Suomessa vallitsee tilanne, jossa isä kysyy pojaltaan vastaavasti, ryhtyykö poika ylinopeuksien ajajaksi tai kannabiksen myyjäksi? Ei kai kukaan vanhempi kysele lapsiltaan ryhtymistä rikolliseen, moraalittomaan ja laajasti tuomittavaan toimintaan. Jos nopeusrajoitukset olisivat korkeammat ja kannabiksen myynti olisi sallittua niin isä saatttaisi kysyäkin nuo kysymykset. Jos prostituutio olisi hyväksytty, moraaliseksi luokiteltu ja laillinen ammatti, niin vasta silloin siitä olisi käytännössä vaihtoehtoiseksi ammattivaihtoehdoksi.

"Toistaiseksi ei missään ole todistettu, että prostituutio lisäisi naisten arvostusta ja valinnanvapautta yhteiskunnassa. Kuka nyt kauppatavaraan kovin syvällisiä tunteita tuhlaisi – eräitä merkkiautoja ehkä lukuun ottamatta." Miten niin ei ole todistettu? Tottakai uudet valinnanmahdollisuudet lisäävät valinnavapautta. Pitääkö se jotenkin erikseen todistaakin? Arvostuksella Anneli tarkoittaa ilmeisestikin naisten hintaa. Se on totta, että jos prostituutiosta tulisi hyväksyttyä ja halpaa, niin naisten hinta laskisi. Se olisi kuitenkin ihan hyvä tasa-arvon kannalta, sillä naisten hinta on tällä hetkellä paljon miesten hintaa korkeampi.

"Miehet eivät ilmeisesti käsitä, kuinka loukkaavaksi nainen saattaa kokea härskit hintatarjoukset." Toki käsittävät, mutta ei seksin puutteessaan jaksa välittää. Toisaalta, loukkaavuus ei tule tarjouksesta sinänsä, vaan liian alhaisesta tarjoushinnasta. Menepä tarjoamaan tosissasi jollekin taulumaalarille 1 euro hänen vaivalla maalaamastaan taulusta, niin hän loukkaantuu suuresti.

"Silti olisi kiinnostavaa nähdä, miten nuoret miehet reagoisivat, jos heidän hintaansa tavan takaa kyselisi joku jo kukkeimmat päivänsä ohittanut, turpea, röyhkeä ja juopunut nainen, joka pärskyttäisi sylkikuplia heidän silmilleen ja hamuilisi lompakkoaan. Kokisiko mies sen nöyryyttäväksi ja ihmisarvoaan alentavaksi? Löisikö hän?" Onpas surkeita kysymyksiä. Tuonhan voisi käydä vaikka itsekin empiirisesti testaamassa. Voin kyllä vastatakin: Löisikö mies? Miksi ihmeessä, mieshän olisi imarreltu. Kokisiko mies sen alentavaksi? Ei tietenkään, vaan kohteliaisuudeksi. Miten mies reagoisi? Mies olisi ilosta mykkänä, koska saisi seksiä ja rahaa samalla kertaa.

"Luultavasti seksipalvelujen osto olisi kielletty ajat sitten, jos kuka tahansa mies voisi koska tahansa joutua kohdelluksi prostituoituna." Tämähän on jo vuoden huumoripläjäys. Anneli käsittelee prostituutiota täysin feministisen diskurssin tahallaan tai täysin ymmärrystä vailla.

Lööpeissä on ollut viime päivinä juttua 16-vuotiaasta prostituoidusta tytöstä. Noita juttuja lukiessa mieleen nousee taas kysymys vapaan tahdon olemassaolosta. Tyttöä pidetään lähes viattomana uhrina, jonka paha parittaja on vääryydellä houkutellut prostituutioon. Onko noitten kaikkien kirjoitusten tarkoitus tehdä hyvin selväksi, että naisilla ei ole vapaata tahtoa, älyä, eikä järkeä? Miksi parittajalla on ollut vapaa tahto, mutta tytöllä ei?

Ei kommentteja: