perjantaina, kesäkuuta 27, 2003

Tieteellisentasoista blogifilosofiaa

Minttu on huolestunut tässä blogissa huomaamastaan epätieteellisestä lainauskäytännöstä. Lainailen tukimuksia valikoivasti kuin Vartiotorni-lehti ikään ja esitän omia suomennoksiani mainitsematta asiasta mitenkään. Olen erittäin ylpeä tuosta saamastani ojennuksesta, sillä sehän implikoi selvästikin sitä, että Minttu on kuvitellut blogikirjoitusteni edustavan hyvää tieteellistä tasoa. Eihän olisi mitään pointtia ojentaa epätieteellistä blogia epätieteellisten lainausten käytöstä. Sehän olisi kuin moittisi lehmää märehtimisestä.

Minulla on seuraavankaltainen bloggausfilosofia: Esittelen blogissani pääasiassa omia ajatuksiani ja päätelmiäni. Omilla ajatuksillani en tarkoita itse keksimiäni ajatuksia, vaan omaksumiani ajatuksia, joiden alkuperää on useimmiten mahdoton selvittää. Pyrin kirjoittamaan keskivertolukijalle, mikä tarkoittaa sitä, että pyrin välttämään vieraskielisiä tekstejä, sivistyssanoja(paitsi sanaa diskurssi) ja liian syvällisiä ajatuksia. Tehtävääni helpottaa hiukan se, että en osaa kieliä, en tunne sivistyssanoja, enkä kykene syvälliseen ajatteluun.

Jos blogissani esiintyy lainauksia tai muuta ylimääräistä sälää, niin niiden tarkoituksena on lähinnä toimia taustamusiikkina omalle soololleni. Bloggailu on minulle harrastus ja jotta se pysyisi nautittavana, minulla ei ole ylettömästi halua, kykyä tai voimavaroja satsattavana tieteellisen tason saavuttamiseksi. Se ei tietenkään tarkoita sitä, etteivätkö esittämäni ajatukset pitäisi paikkaansa.

Filosofiani ydin on edistää lukijoiden omaa ajattelua. Blogini ei ole titteli-, tutkimus- tai auktoriteettivetoinen. Jos asia pitää paikkansa, niin se pitää paikkansa siitä riippumatta, kuka sen sanoo. Omat tietouteni tavoitteet eivät liity niinkään faktatietoon kuin Tommipommin esittämälle loogisen kaikkitietävyyden periaatteelle: Kun tiedät riittävästi faktoja, niin voit loogisesti päätellä niistä loput. Kahdeksankymmentä prosenttia kirjoituksistani on itsestäänselvyyksiä, mutta ne eivät ole itsestäänselvyyksiä kahdeksallekymmenelle prosentille lukijoista.

Ei kommentteja: