keskiviikkona, kesäkuuta 11, 2003

Jos naisten ja miesten tasojakaumia yritetään esittään graafisesti, niin jakauma voisi näyttää suunnilleen tältä:
M: 1.2..3....4........5.............6
N: ...1....2...3....4....5......6
Tuo yrittää kuvata sitä, että aivan huipulla on kourallinen miehiä, sitten tulevat huippunaiset ja pikku hiljaa naisten osuus kasvaa suhteessa saman tasoisiin miehiin. Tasopohja on kattavasti miesten hallussa - pakkaa sekoittaa vain kourallinen heikkotasoisia naisia. On huomattava, että tasolla tuossa tarkastelussa tarkoitetaan kysyttyyttä vastakkaisen sukupuolen silmissä. "Todellisissa", ominaisuuksiin perustuvissa tasovertailuissa sukupuolten erot ovat paljon pienemmät.

Voidaan esittää kysymys, olisivatko sukupuolet tasa-arvoisempia, jos molempien kysyttyys vastakkaisen sukupuolen silmissä olisi yhtä suuri? Kysyttyyttä voitaisiin säädellä vaikkapa rahansiirroilla. Toivottavin tilanne olisi silloin, kun sekä naisten tasojana ja miesten tasojana olisivat symmetriset. Silloin jokaisessa tasoluokassa olisi saman verran naisia ja miehiä, jolloinka saavutettaisiin tasa-arvo sukupuolten pariutumismahdollisuuksissa sekä suurin onnistuneitten pariutumisten todennäköisyys.

Nykyinen tilanne on epätasa-arvoinen monessa mielessä. Naisten suuremmasta kysyttyydestä johtuen miehet joutuvat käyttämään keskimäärin enemmän resurssejaan(aikaa, rahaa ja vaivaa) naisten hurmaamiseen kuin päinvastoin. Miehet joutuvat tekemään lähestymisensä niin sanotusti hattu kourassa siinä missä naisella on valta hylätä tai hyväksyä ehdokas. Naiset ovat tavallaan työnantajan asemassa ja miehet työntekijän.

Mietitäänpä hiukan myöskin riippuvuussuhteita. Ennen vanhaan nainen oli tyytyväinen jos hänellä oli edes joku mies, joka ei ryypännyt ja hakannut kauheasti. Nainen teki kovasti työtä pitääkseen miehen, koska nainen oli riippuvainen miehen hankkimasta elatuksesta ja avioituneen naisen sosiaalisesta statuksesta. Jos ajatellaan nykypäivää, niin kehitys on menossa päinvastaiseen suuntaan.

Jos kuvitellaan tilanne, että naiset olisivat täysin riippumattomia miehistä - muuten kuin omien mielihalujensa puolesta, niin millainen yhteiskunta se olisi? Olisiko siellä kysyntää ainoastaan parikymppisille treenatuille uroille hetkelliseen seksuaaliseen tyydytykseen ja älykkäille humoristeille hetki platoniseksi viihdykkeeksi? Sellaistako yhteiskuntaa naiset halajavat? Miten miesten tasa-arvoisuus toteutuisi tuollaisessa yhteiskunnassa? Onko riippuvuussuhteissa sittenkin jotain hyvää? Entäs sitten sellainen yhteiskunta, jossa miesten ja naisten seksitarve olisi tyydytetty vaikkapa kyberseksillä, klooninaisseksillä tai holodeckkiseksillä? Jossa lapsellisuutta ei tuettaisi ja ehkäisy olisi kielletty. Miten parisuhteet toimisivat, vai toimisivatko mitenkään?

Nyky-yhteiskunta nostaa naisten tasovaatimukset niin korkealle, ettei siitä hyödy kukaan - eivät miehet eivätkä naiset. Naiset käyvät baareissa, jossa heitä yrittävät iskeä ylimpään neljännekseen kuuluvat miehet, jolloinka naisten tasotermostaatti asettuu liian ylös optimaalista pariutumista ajatellen. Olisi pariutumisen kannalta edullisempaa, jos tasotermostaatti saisi pienempiä lukemia.

Kuvitellaanpa sellainen kylä jossa asuu vain rumia miehiä ja kutsutaan sitä vaikkapa Tampereeksi. Tuonne kylään tulee yllättäin vierailija Turusta, joka onkin keskitasoinen mies. Tamperelaisten naisten termostaatti on asettunut rumien miesten standardin mukaan, jolloinka keskiverto mieskin vaikuttaa heistä Ridge Forresterilta.

Liian korkea termostaatti aiheuttaa ongelmia myös miehille. Rikkaat perijämiehet, jotka saavat kaiken jo nuorena, ajautuvat helposti huumeiden maailmaan, koska "oikean" maailman kokemukset ja saavutukset on koettu jo nuorella iällä. Ehkä paras elämä olisi sellainen, joka alkaisi pohjalta ja etenisi askeleittain parempaan suuntaan. Jos naiset puuhastelevat nuorena niitten karismaattisimpien hurmaajarenttujen kanssa, loppuelämä on miesrintamalla pelkkää alamäkeä. Siihen ei ole välttämättä helppo sopeutua.

Ei kommentteja: